Оклахома се подготвува да погуби човек за убиство на 3-годишно дете

Regiana Adela
0

Егзекуцијата на Ферчајлд би била седма откако Оклахома продолжи со извршувањето на смртната казна во октомври 2021 година.

Оклахома планира да егзекутира маж во четврток поради тортура убиство на 3-годишниот син на неговата девојка во 1993 година.

Ричард Стивен Ферчајлд, кој во четврток ќе наполни 63 години, треба да добие смртоносна инјекција во Државниот затвор во Оклахома во Мекалестер. Ферчајлд, поранешен маринец, беше осуден за убиство на Адам Брумхол откако детето го намокри креветот. Обвинителите велат дека Ферчајлд ги држел двете страни од телото на вжарена печка, а потоа го фрлил на маса. Детето никогаш не се освестило и починало подоцна истиот ден.

„Методот на убиството на Адам може да се опише само како тортура“, напишаа обвинителите од канцеларијата на јавниот обвинител во Оклахома до Одборот за помилување и условно ослободување на државата, кој минатиот месец гласаше со 4 спрема 1 против препораката за помилување за Ферчајлд.

Адвокатите на Ферчајлд тврдат дека тој бил малтретиран како дете, дека е ментално болен и се кае за своите постапки.

„Како што мозокот на Ричард Ферчајлд се влоши, тој западна во психоза, факт добро документиран во неговите затворски досиеја“, рече Ема Ролс, една од адвокатите на Ферчајлд, во изјава за одборот. „Сепак, и покрај тоа што го изгубил контактот со реалноста, Ричард останува кае за своето злосторство и продолжува да има беспрекорно затворско досие. Нема принципиелна причина Оклахома да го погуби“.

Егзекуцијата на Ферчајлд ќе биде седма откако Оклахома продолжи со извршувањето на смртната казна во октомври 2021 година. Тоа ќе биде 16-то погубување во САД оваа година, вклучувајќи едно во Тексас и едно во Аризона во средата, што е повеќе од минатогодишниот минимум од три децении. 11. Егзекуцијата беше закажана и за подоцна четврток во Алабама.

Исто така во четврток, Кривичниот апелационен суд во Оклахома се очекува да донесе одлука за барањето на осудениот на смрт Ричард Глосип за сослушување за да се утврди дали кообвинетиот сакал да се откаже од неговото сведочење дека Глосип го ангажирал да го убие сопственикот на мотелот Бери Ван Трез. Глосип, исто така, бара докази за што неговите адвокати тврдат дека биле задржани од обвинителите, вклучително и интервјуа со сведоци. Судот отфрли слично барање на Глосип претходно овој месец.

Соединетите држави забележаа намалена поддршка во последниве години за смртната казна кај сите политички партии. Околу 6 од 10 Американци се за смртна казна, според Генералното социјално истражување, истражување за главните трендови спроведено од NORC на Универзитетот во Чикаго. Додека мнозинството продолжува да изразува поддршка за смртната казна, уделот постојано се намалува од 1990-тите, кога речиси три четвртини беа за.

source link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies