Купувачите за одмор трошат повеќе на кредитни картички исто како што каматните стапки се највисоки во последните 30 години

Regiana Adela
0

Стиснати од инфлацијата, но желни да трошат, Американците повеќе од своите купувања ги ставаат на пластика, иако просечната АПР на картичката сега надминува 19%, што претставува ризик за кредитните резултати и банкарските сметки.

И покрај небесно високите каматни стапки, Американците наплаќаат рекордни суми од своите кредитни картички додека сезоната на празнични шопинг се вжештува, ризикувајќи големи такси и последици за кредитни резултати, кои експертите за лични финансии велат дека може да се ублажат со мало планирање.

Инфлацијата, која течеше на 7,7% во октомври, покажува одредени знаци на забавување, но сè уште се движи околу историските врвови. И додека 37% од американските домаќинства велат дека нивните финансии сега се полоши од минатата година, 74% планираат да потрошат барем исто толку оваа празнична сезона - околу 1.455 долари по потрошувач - според истражувањето на консултантската фирма Делоит. Но, испитаниците процениле дека истиот буџет ќе покрие само околу девет подароци оваа година, што е помалку од 16 минатата година.

Потрошувачите „ќе најдат начини да се борат со предизвиците што ги наоѓаат“, вели Род Сајдс, глобален лидер во Deloitte Insights. На пример, домаќинствата може да ги намалат празничните украси дома за да остават повеќе буџет за подароци.

Некои трговци рекоа дека потрошувачите купуваат одмор порано од вообичаеното во потрага по зделки. Како што напредува сезоната, трошоците на многу Американци ќе се натрупаат на салда на кредитни картички веќе на рекордни 866 милијарди долари во третиот квартал, 19% повеќе од истиот период минатата година, според агенцијата за кредитни извештаи TransUnion. Во некои случаи, домаќинствата со ограничени пари се потпираат на кредит за да платат за поскапи потреби како што се зимските сметки за комунални услуги.

Неуспехот да се исплатат тие салда на картичките навреме е поскапо отколку што беше со децении. За борба против високата инфлација, Банката на федерални резерви ги зголеми каматните стапки оваа година на најбрзо клип во последните 40 години. Тие зголемувања ги поттикнаа каматните стапки на кредитните картички до просечни 19,04%, според Bankrate, надминувајќи го последниот рекорд поставен во 1991 година за да го достигне највисокото ниво забележано во податоците од 1985 година.

Експертите велат дека постојат разумни начини да купувате со картички оваа празнична сезона, притоа зачувувајќи го и вашето банкарско салдо и кредитниот резултат.

Тед Росман, висок аналитичар на Bankrate.com, предлага да се натрупуваат попусти. Ако имате кредитна картичка за награди, на пример, побарајте можности да ги комбинирате поволностите на сопственикот на картичката со попустите во продавницата. Целта е „да се најдат повеќе начини да заштедите при исто купување“, вели тој. „Користете ја кредитната картичка за награди, претпоставувајќи дека ќе платите целосно и ќе избегнете камата, но комбинирајте го тоа со други работи како купон од продавница или купонски код.

Росман, исто така, предлага да купувате преку портали за малопродажба, како што е Ракутен, страница за е-трговија каде што потрошувачите можат да заработат готовина при купување или на платформи за поволности управувани од големите потрошувачки банки, каде што клиентите можат да пребаруваат и активираат зделки и понуди за враќање на готовина.

Како и со секоја празнична сезона, многу трговци на мало имаат висат попусти за купувачите кои се регистрираат за сопствени брендирани картички на продавницата, што може да ги намали ценовните ознаки на регистарот. Но, аналитичарите предупредуваат дека високите каматни стапки и потенцијално неповолните услови можат да ги сопнат купувачите, намалувајќи ги очекуваните заштеди.

source link source link source link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies