Сезона 5 на „Круната“: Зошто кралот Џорџ V одби да им помогне на Романови?

emalia
0

 За разлика од повеќето од последната сезона на Круната, епизодата 6 не се отвора во 1990-тите, за време на владеењето на кралицата Елизабета (Имелда Стаунтон), туку наместо тоа се случува околу времето на Првата светска војна, кога Куќата на Виндзор беше управувана од кралот Џорџ. В и неговата сопруга.


Почетокот на епизодата е брилијантно без настани, дозволувајќи им на фановите да поверуваат, можеби само за момент, дека работите, еднаш, можеби нема да тргнат на полошо – пресврт обременет со трагедија, како што е случај со повеќето драматизации на кралска фамилија. Меѓутоа, кога писмото ќе пристигне на масата на кралот, гледачите можат да кажат, особено од реакциите што неочекуваната интелигенција ги предизвикува кај неговите примачи, дека нешто судбоносно може да демне зад аголот.


Излегува дека писмото е за царот и царицата на Русија, кои едвај неколку месеци претходно биле поразени во Руската револуција - целата монархија била соборена од болшевичките револуционери. Помошникот на кралот вели дека владата е подготвена да им помогне на царот и царицата на Русија со безбедно преминување во Обединетото Кралство, само ако тој е подготвен да го поддржи потегот. И зошто воопшто не би? Зарем Николас и Џорџ не беа познати по тоа што имаат прилично привлечни тајни еден за друг?


Тогаш, епизодата се сведува на Куќата на Ипатиев - дом лоциран во срцето на руската села. Царот и царицата на Русија, сега затворени, ги буди возбуден војник, кој им кажува дека конечно се преместени на нова локација. Рускиот цар веднаш претпоставува дека тоа е неговиот братучед Џорџ и не погрешил. Не целосно. Тоа беше Џорџ - само тој не се покажа како светилник на надежта за која царот го зеде. Не многу долго потоа, Романови се свирепо убиени во подрумот на куќата Ипатиев. Како што се испоставува, Џорџ, и по дифолт, целото кралско семејство, одбиле да им помогнат на Романови. Но зошто? Зарем Виндзорите и Романови не се дружеле со прилично блиско пријателство?


ПОВРЗАНИ:

Резиме на 5-та сезона на „Круната“ од епизода 6: стрелачки одреди и совети за брак


Што точно се случило помеѓу британското кралско семејство и Романови?

the-crown-season-5-jonathan-pryce-netflixСлика преку Netflix

Едноставно кажано, политичка тензија. Новата привремена влада на Русија се плашеше дека пророманови ќе се соберат и ќе ја обноват династијата. Така, не неразумно, тие сакаа царот и царицата на Русија да ја напуштат земјата. Откако добија одобрение од рускиот министер за надворешни работи, тие решија да го испратат семејството во Британија. Во март 1917 година, лордот Стенфордхам, секретарот на Џорџ V и британскиот амбасадор во Русија одржаа состанок и детално разговараа за аферата во врска со царот и царицата на Русија. Привремениот план беше споделен со премиерот Дејвид Лојд Џорџ и не сакајќи да има ненамерен конфликт со новата влада на Русија, планот беше одобрен, иако не со цело срце.


Џорџ V, сепак, набрзо направи чекор назад. Се испостави дека тој добивал бесни писма од луѓе кои ги почитувале болшевичките револуционери и донекаде се противеле на британската монархија. Работите да бидат уште полоши, Александра, царицата на Русија, беше Германка - земјата против која Обединетото Кралство тогаш водеше војна. Како заклучок, Џорџ V не го сметаше за препорачливо присуството на друго царско семејство, особено кога толку многу од неговите поданици беа жестоко против потегот.


До април 1918 година, болшевиците ги соборија Романови и семејството беше затворено во куќата Ипатиев. Во јули, како што е соодветно прикажано во епизодата 6 од The ​​Crown, семејството го разбудиле војниците и го одвеле во подрумот каде што биле егзекутирани на прилично брутален начин, а целото истребување траело до 30 минути. Нивните џелати дури и не му го дадоа на царското семејство заслуженото погребување, наместо тоа, избраа да ги отстранат сите знаци на нивното постоење со палење на труповите на оган.


Романови беа уредно погребани во 1998 година во катедралата Петар и Павле во Санкт Петербург, речиси осум децении подоцна, кога внукот на покојната царица на Русија, принцот Филип (Џонатан Прајс), ја даде својата ДНК за да ги провери и ексхумира јагленисани останки на Империјалното семејство - процес кој исто така се открива во текот на „Куќата на Ипатиев“ на Круната.

Source Link Source Link Source Link Source Link Source Link Source Link Source Link Source Link Source Link Source Link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies