Климатската правда станува потешка бидејќи светската популација надминува 8 милијарди

Regiana Adela
0

Според проектите на Обединетите нации, населението ќе достигне врв од околу 10,4 милијарди луѓе во 2080-тите и ќе остане на тоа ниво до 2100 година.

Светската популација во вторникот се искачи над 8 милијарди луѓе, соопштија Обединетите нации, предупредувајќи дека се чекаат повеќе тешкотии за регионите кои веќе се соочуваат со недостиг на ресурси поради климатските промени.

Без разлика дали станува збор за храна или вода, батерии или бензин, ќе има помалку да се оди наоколу бидејќи глобалното население ќе додаде уште 2,4 милијарди луѓе до 2080-тите, според проекциите на ОН.

„На секој човек му треба гориво, дрво, вода и место каде што ќе се нарече дом“, рече Стефани Фелдштајн, директорка за население и одржливост во Центарот за биолошка разновидност.

Притисокот на ресурси ќе биде особено застрашувачки во африканските нации, каде што се очекува популацијата да расте, велат експертите. Овие се исто така меѓу земјите најранливи на климатските влијанија и на кои најмногу им требаат финансиски средства за климата.

Во суб-сахарска Африка, каде што околу 738 милиони луѓе веќе живеат без соодветни резерви на храна, населението се предвидува да скокне за 95% до средината на векот, според Институтот за економија и мир. Тинк-тенкот предупреди во октомврискиот извештај дека голем дел од субсахарска Африка ќе биде неодржлив до средината на векот.

На глобално ниво, пресвртницата од 8 милијарди население претставува 1 милијарда луѓе додадени на планетата само во последните 11 години.

Постигнувањето на 8 милијарди луѓе е „знак за човечки успех, но исто така е голем ризик за нашата иднина“, рече Џон Вилмот, директор на одделот за население на ОН.

Земјите со среден приход, претежно во Азија, го заземаа најголемиот дел од тој раст, добивајќи околу 700 милиони луѓе од 2011 година. Индија додаде околу 180 милиони луѓе и следната година ќе ја надмине Кина како најнаселена нација во светот.

Сепак, раѓањата постојано се намалуваат во САД, Европа и Јапонија. Кина, исто така, се бореше со наследството на нејзината програма „Политика за едно дете“ и минатата година ги повика семејствата да имаат второ, па дури и трето дете, бидејќи исто така го ограничи пристапот до немедицински абортуси.

Дури и додека глобалната популација достигнува постојано нови врвови, демографите забележуваат дека стапката на раст опаѓа постојано на помалку од 1% годишно. Ова би требало да го спречи светот да достигне 9 милијарди луѓе до 2037 година. Популацијата според проектите на ОН ќе достигне врв на околу 10,4 милијарди луѓе во 2080-тите и ќе остане на тоа ниво до 2100 година.

source link source link source link source link source link source link source link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies