„Куќата на змејот“: Морничавите паралели помеѓу Ото Хајтауер и Тајвин Ланистер

emalia
0

 Повеќе од 112 години по смртта на Сер Ото Хајтауер (Рис Ифанс), на лордот Тајтос Ланистер и на леди Џејн Марбренд им се роди дете во Кастерли Рок. Неговото име беше Тајвин (Чарлс Денс) и виде дека Хаус Ланистер се враќа на слава по значително слабото владеење на неговиот татко. Обожавателите на „Игра на тронови“ добро ги знаат подвизите на Тајвин и не треба премногу близок тест на очите за да се види дека неговите постапки се рефлектираат во оние на Ото Хајтауер во првата сезона на „Куќата на змејот“. И двајцата се значително ладни, се пресметуваат и ќе одат на речиси секоја должина за да обезбедат просперитет на нивната династија и унапредување на нивната станица.


И покрај тоа што беа разделени со повеќе од еден век историја, двајцата господари се морничаво слични, како во изворниот материјал на Џорџ Р.Р. Мартин, така и во нивните портрети на екранот благодарение на HBO. И двајцата служеа како Раце на кралот за време на врвот на нивната моќ, и двајцата имаа вкус за немилосрдност за да си го обезбедат статусот. И двајцата учествуваа во војни кои се закануваа да го растргнат Вестерос, и двајцата на крајот ја дознаа цената на амбицијата во нивната смрт. Со оглед на значителниот временски јаз меѓу двајцата мажи, можеби не е незамисливо да се мисли дека лордот Тајвин одзел повеќе од неколку страници од Сер Ото, иако тој веројатно имал за цел да направи неколку работи сосема поинаку.


Страста на Тајвин и Ото за престижот на нивните семејства

house-of-the-dragon-olivia-cooke-rhys-ifans-social-featureСлика преку HBO

Не може да се негира дека и двајцата господари имаат жестока љубов кон своите семејства, сè додека продолжат да ја подобруваат положбата на нивните куќи. Куќата на Ото Хајтауер е една од најстарите и најгордите од Големите куќи во сите седум кралства. Цитаделата е сместена во Олдтаун, како и Ѕвездениот септември на верата на седумте. Статусот на градот како трговски центар ги направи Хајтауерс неверојатно богати, не за разлика од масивните рудници на Кастерли Рок и трговското пристаниште Ланиспорт. Со богатството, следи моќта, а куќите Ланистер и Хајтауер се строго заштитени од нивните патријарси. Ото ја спојува својата ќерка Алисент (Оливија Кук/Емили Кери) со кралот Висерис I Таргариен (Педи Консидин) и го гледа својот внук Егон II Таргариен (Том Глин-Карни/Тај Тенант) како седи на Железниот трон и покрај желбите на Висерис да види неговата ќерка Ренира (Ема Д'Арси/Мили Алкок) се искачи како кралица.


ПОВРЗАНИ:

„Куќата на змејот“: Зошто Ото Хајтауер сè уште не е мртов?


Повеќе од еден век подоцна, лордот Тајвин го следи прилично внимателно. Тој ја ожени својата ќерка Серсеи (Лена Хеди) за кралот Роберт Баратеон (Марк Ади) и е бесен кога неговиот син Хаиме (Николај Костер-Валдау) се откажува од наследството на Кастерли Рок за да стане витез на Кралевата гарда. Кога неговиот внук Џофри (Џек Глисон) станува крал по смртта на Роберт, Тајвин е подготвен да се бори во Војната на пет кралеви за да го заштити статусот на својот роднина како крунски монарх на Вестерос. Првата сезона на „Куќата на змејот“ можеби сè уште не ни ја покажала широчината на војната позната како Танцот на змејовите, но Ото Хајтауер сигурно ја поставил сцената во интерес да го одбрани тврдењето на својот внук.


Игра на тронови - Чарлс танц како Тајвин Ланистер

Прилично е интересно да се видат паралелите на кралевите Аегон II и Џофри низ очите на нивните дедовци и колку одблизу се огледуваат ситуациите. Во Куќата на змејот, Егон е пијан и сексуален девијант и нема желба да стане крал бидејќи тоа би го оддалечило од извршувањето на неговите потелесни желби. И покрај тоа што Егон не е ништо блиску до кралскиот материјал, Ото го обезбедува неговото вознесување и го брани своето тврдење против сите предизвикувачи. Кралот Џофри не беше ништо подобар, познат низ Кингс Лендинг и во целото царство по неговата неискажлива суровост и сопствената болна фасцинација со изгледите за убиство, војна, мачење и смрт. Како и да е, Тајвин направи се што можеше за да ги задржи најлошите импулси на неговиот внук, но малиот Калигула на Вестерос продолжи да ги злоупотребува и маче поданиците за забава. Сè додека потомството на Куќата Ланистер (дури и родено од инцест) седеше на Железниот трон, Лорд Тајвин ќе беше таму за да го држи да седи и да го спречи секој што се меша. Ото и Тајвин можеби имаат сериозни проблеми со нивните внуци како владетели, но во нивни очи е подобро отколку некој друг да седне на тронот и да се спротивстави на нивното влијание.


Главната разлика меѓу нив кога станува збор за семејството е тоа што Ото Хајтауер се чини дека има љубов кон повеќето, ако не и целото семејство (иако некои деца како Егон сигурно го тестираат неговото трпение). Спротивно на тоа, Тајвин има жестока одбивност кон неговиот син Тирион (Питер Динклиџ), кој го обвинува за убиството на неговата сопруга Џоана за време на неговото раѓање и кој го смета за лошо влијание на престижот на неговата куќа. Сепак, како горд и амбициозен човек, нема индикации дека Сер Ото не би постапил на ист начин кон член на семејството во истата околност. Понатаму

Source Link Source Link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies