Снежен настан „Парализирачки“ езерски ефект кој ќе донесе бранови на Средниот Запад и Североисточниот дел; до пет стапки можни за Бафало

Regiana Adela
0

Снегот со ефект на езеро се појавува кога арктичкиот воздух се трка низ релативно поблагата вода на Големите езера секоја есен. Овие снежни врнежи можат да бидат интензивни, но често се локализирани.

Историски снежен настан со езерски ефект ќе ги покрие деловите на земјата во бело до викендот, а во Бафало, Њујорк можен е до пет метри снег.

Настанот, кој доаѓа од Големите езера кои се протегаат од средниот запад до делови од североисточниот дел, веќе доживеа бранови со некои области во западен Мичиген, северен Охајо и северозападна Пенсилванија кои достигнаа дури 10 инчи.

Метрото во Бафало, Њујорк, е во знакот на настанот, при што се очекува обилен снег да ја погоди областа во четврток навечер и да продолжи до 48 часа, ако не и подолго.

Снегот со ефект на езеро се појавува кога арктичкиот воздух се трка низ релативно поблагата вода на Големите езера секоја есен. Овие снежни врнежи можат да бидат интензивни, но често се локализирани.

Климатските промени влијаеја на ваквите настани. Како што планетата се загреа поради зголемувањето на стакленички гасови, така и езерата, што значи дека има повеќе испарување во атмосферата во текот на зимата, што доведе до зголемување на снегот со езерски ефект.

Сепак, тој тренд не се очекува да трае долгорочно. Наместо до крајот на 21 век, се прогнозира дека ќе има скратена снежна сезона со езерски ефект и наместо да достигне врв во есен и рана зима, таа ќе биде одложена подоцна од јануари до март.

source link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies