Велика Британија ги зголемува даноците и ги намалува трошоците во тешкиот буџет по хаосот во Трус

Regiana Adela
0

Министерот за финансии Џереми Хант изјави во парламентот дека економијата веќе е во рецесија и се прогнозира да се намали следната година, но нема начин да се избегне болната фискална медицина

Британскиот министер за финансии Џереми Хант најави низа даночни зголемувања и построги јавни трошоци во строгиот буџетски план во четвртокот за кој рече дека е потребен по ударот на фискалната репутација на земјата од страна на поранешната премиерка Лиз Трус.

Хант му рече на парламентот дека економијата веќе е во рецесија и се прогнозира да се намали следната година, но нема начин да се избегне болната фискална медицина за да се осигура дека Британија може да се надоврзе на неодамнешното враќање на смиреноста на финансиските пазари.

„Кредибилитетот не може да се земе здраво за готово и вчерашните бројки за инфлацијата покажуваат дека мора да продолжиме со немилосрдната борба за нејзино рушење, вклучително и важна посветеност за обнова на јавните финансии“, рече тој.

Хант најави промени во даночните правила што ќе значат повеќе луѓе да плаќаат основен данок на доход, понизок праг за плаќање на највисоката стапка на данок на доход и намалување на ослободените од данок на заработката од дивиденди.

Тој го замрзна до 2028 година прагот на кој работодавачите мора да почнат да плаќаат придонеси за социјално осигурување, што значи дека компаниите ќе треба да плаќаат повеќе.

Таксата за добивката на енергетските компании ќе се зголеми на 35% од 25% од 1 јануари до 2028 година, а ќе се наметне нов привремен данок од 45% за производителите на електрична енергија, за да се соберат вкупно 14 милијарди фунти следната година, Хант кажа.

Стегањето на ременот доаѓа во позадината на слабите изгледи за економијата.

Бруто домашниот производ сега се очекува да се намали за 1,4% следната година во споредба со проекцијата за раст од 1,8% во претходната прогноза објавена во март од независната Канцеларија за буџетска одговорност (OBR).

Оттогаш, британската економија е под оптоварување од стапката на инфлација која сега е над 11%, забавувањето на глобалната економија и нападот на тешка нестабилност на финансискиот пазар за време на краткиот мандат на Трас како премиер.

source link source link source link source link source link source link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies