Врховниот суд одби да го блокира објавувањето на даночните пријави на Трамп до Конгресот

emalia
0

 Вашингтон - Врховниот суд во вторникот одби да го блокира Министерството за финансии да ги предаде неколкугодишните даночни пријави на поранешниот претседател Доналд Трамп до Комитетот за начини и средства на Претставничкиот дом, отворајќи им го патот на демократите да ги добијат записите неколку недели пред републиканците да ја преземат контролата врз Домот во јануари.


Последната наредба од целосниот суд го распушта привремениот престој издаден од главниот судија Џон Робертс, кој ги надгледува итни прашања кои произлегуваат од Апелациониот суд на САД за округот Колумбија, што го спречи панелот на Претставничкиот дом да ги добие записите на Трамп. Немаше забележани несогласувања.


Претседателката на Претставничкиот дом Ненси Пелоси во вторникот ја поздрави одлуката, велејќи дека „документите се од витално значење за исполнување на уставниот мандат на Домот: чување на јавниот интерес, одбрана на нашата национална безбедност и повикување на одговорност од нашите јавни службеници“.


Спорот меѓу Трамп и Комитетот за начини и средства произлезе од барањето на претседателот Ричард Нил во април 2019 година до Службата за внатрешни приходи за индивидуалните даночни досиеја на Трамп и оние на осум негови деловни субјекти за 2013 до 2018 година. Нил, демократ од Масачусетс, направи барањето според федералниот закон кој му дозволува на претседателот на „Начини и средства“ да бара даночни пријави на одредени поединци.


Нил ги бара приносите за да утврди дали Трамп и неговите компании ги почитуваат даночните закони и да надгледува дали ревизијата на IRS на поранешниот претседател била спроведена „целосно и соодветно“.


Во тоа време, Министерството за финансии одби да се усогласи, тврдејќи дека барањето не е поддржано од легитимна законска цел. Демократите на Домот потоа ја тужеа УЈП и одделот за да ги принудат да ги предадат даночните информации.


По промената на претседателските администрации и со судската борба која траеше, Нил го обнови своето барање за пет години даночни пријави од Трамп и неговите бизниси за 2015 до 2020 година. се повика на „доволни причини“ за барање даночни информации на Трамп и дека Министерството за финансии мораше да ја предаде евиденцијата, што е пресврт од правната анализа спроведена во администрацијата на Трамп. Министерството за финансии соопшти дека има намера да го исполни подоцнежното барање на Нил и да го предаде материјали до Конгресот.


Трамп повторно се обиде да го блокира објавувањето на неговата даночна евиденција, тврдејќи дека на демократите им недостасува валидна законска цел за барање негово враќање и дека барањето делумно го прекршува Уставот затоа што било политички мотивирано. Но, федералниот окружен суд застана на страната на демократите, откривајќи дека барањето на Нил го унапредува истражувањето на Конгресот за претседателската ревизорска програма. Советот од тројца судии на D.C. Circuit ја потврди одлуката на понискиот суд.


Високиот американски окружен судија Дејвид Сентел напиша во пресудата на 33 страници дека барањето на демократите „е направено во насока на продолжување на темата за која може да се има законодавство“, и тој ги отфрли тврдењата на поранешниот претседател дека барањето на демократите за негови даночни информации е противуставна.


„Иако е можно Конгресот да се обиде да му се закани на актуелниот претседател со инвазивно барање по напуштањето на функцијата, секој претседател ја презема функцијата знаејќи дека ќе подлежи на истите закони како и сите други граѓани по напуштањето на функцијата“, напиша Сентел. „Ова е карактеристика на нашата демократска република, а не бубачка.


Трамп побара од целосниот DC Circuit да ја преиспита одлуката, но тој одби да го повтори случајот.


УЈП требаше да ја објави финансиската евиденција на поранешниот претседател до Комитетот за начини и средства на 3 ноември, но Трамп побара од Врховниот суд да интервенира и да ја спречи агенцијата да ги преврти неговите враќања. Привремениот престој на Робертс го блокираше нивното ослободување.


Во неговото поднесување до високиот суд, адвокатите на Трамп предупредија дека правната борба меѓу поранешниот претседател и Комитетот на Претставничкиот дом ги покренува прашањата за поделбата на власта што ќе влијаат на идните претседатели.


„Целта на Комитетот во барањето даночни пријави на претседателот Трамп нема никаква врска со прашањата за финансирање или персонал во УЈП и сè што е поврзано со објавувањето на даночните информации на претседателот во јавноста“, тврдат тие.


Но, барајќи од Врховниот суд да му дозволи на Претставничкиот дом да ги добие досиејата на Трамп, администрацијата на Бајден ги повтори заклучоците на пониските судови дека барањето на Нил служи за легитимна законска цел и дека „оправдуваше вклучување на документите на поранешниот претседател бидејќи вклучуваше програма што се применува само до претседателот и потпретседателот“.


Генералниот адвокат Елизабет Прелогар напиша: „Барањето не беше премногу широко; барањето понуди детални и конкретни докази дека бараните даночни информации ќе ја продолжат својата цел; и барањето нема да го оптоварува прекумерно поранешниот претседател, актуелниот претседател или институцијата на претседателство“.


Во одвоено поднесување, адвокатите на Комитетот за начини и средства изјавија пред Врховниот суд дека синглот на ТрампМандатот ја зголеми и ја зголеми загриженоста за способноста на УЈП ефикасно да ги применува федералните даночни закони на претседателите.


„За разлика од неговите претходници, г-дин Трамп поседуваше комплексна мрежа на бизниси, ангажиран во деловни активности на меѓународно ниво, имаше историја на агресивно избегнување данок (како што се пофали), тврдеше дека е под „континуирана ревизија“ уште пред неговото претседателствување и постојано ги осудиле контролите на ИРС за него како „неправедни“, напишаа тие, додавајќи дека овие „суштински грижи“ го поттикнале Нил да започне истрага за програмата за претседателска ревизија на даночната агенција во однос на враќањата на Трамп.


Адвокатите на Претставничкиот дом, исто така, предупредија дека „благословот“ на позицијата на Трамп во случајот „значително ќе го поткопа уставниот авторитет на Конгресот да истражува и да донесува закони“.


„Одложувањето на Министерството за финансии да ги обезбеди бараните даночни информации ќе им остави на комитетот и на Конгресот како целина малку или никакво време да ја завршат својата законодавна работа за време на овој Конгрес, кој брзо се приближува кон својот крај“, велат тие. my december january

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies