Климатските активисти фрлаат течност врз сликата на Климт во Виена

Regiana Adela
0

Членовите на групата „Последна генерација Австрија“ објавија на Твитер дека целта на сликата „Смрт и живот“ од 1915 година во музејот Леополд во Виена, протестираат против употребата на фосилните енергии од страна на нивната влада.

Климатските активисти во Австрија во вторникот ја нападнаа познатата слика на уметникот Густав Климт со црна, мрсна течност, а потоа се залепи за стакло што ја заштитува рамката на сликата.

Членовите на групата „Последна генерација Австрија“ објавија на Твитер дека целта на сликата „Смрт и живот“ од 1915 година во музејот Леополд во Виена, протестираат против употребата на фосилните енергии од страна на нивната влада.

Откако ја фрлил течноста врз сликата, која не била оштетена, еден активист бил оттурнат од чуварот на музејот, додека друг ја залепил раката за стаклото преку рамката на сликата.

Групата го бранеше протестот, велејќи во твит дека протестираат против „дупчење нафта и гас“, што го нарекоа „смртна казна за општеството“.

На видеото од инцидентот, кое групата го објави на интернет, се слуша како еден од активистите извикува дека „знаеме за проблемот 50 години - конечно мора да дејствуваме, инаку планетата ќе биде скршена“.

„Стоп за уништувањето на фосилните горива. Се тркаме во климатски пекол“, додаде тој.

По нападот, полицијата пристигнала во музејот и црната течност брзо била исчистена од стаклото што ја заштитувало сликата, јави агенцијата Австрија прес.

И покрај темелните контроли на влезот на музејот, активистите успеале да ја внесат течноста внатре така што ја сокриле во шише со топла вода под облеката, објави агенцијата.

Тимот за реставрација на музејот подоцна изјави дека иако самата слика не е повредена, оштетувањето на стаклото и безбедносната рамка, како и на ѕидот и подот, било „евидентно и значајно“, објави АПА.

source link source link source link source link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies