„Во никој случај не можеме да отвориме“: плановите за излез на Кина од нулта Ковид се разоткриваат

emalia
0

 Ве молиме користете ги алатките за споделување пронајдени преку копчето за споделување на врвот или на страната на написите. Копирањето написи за споделување со други е прекршување на T&C и политиката за авторски права на FT.com. Испратете е-пошта licensing@ft.com за да купите дополнителни права. Претплатниците може да споделуваат до 10 или 20 статии месечно користејќи ја услугата за написи за подарок. Повеќе информации можете да најдете на https://www.ft.com/tour.

https://www.ft.com/content/929b69b4-7826-429d-9e1f-f178845fac8b


Во септември 2020 година, претседателот Си Џинпинг им додели медали на хероите од битката на Кина со коронавирусот и изјави дека нејзиното справување со пандемијата уште еднаш ја докажало супериорноста на политичкиот систем на Пекинг.


Малку повеќе од две години подоцна и, далеку од победата над пандемијата, Кина трпи рекордни случаи и заклучувања, нејзината политика за „Ковид-19“ е збунета и нема јасна излезна патека со оглед на ниските стапки на вакцинација во земјата кај постарите лица и нејзините ранливости во здравствената заштита.


Со оглед на економските и социјалните трошоци кои се зголемуваат од спротивставените политички директиви, Пекинг треба да постави експлицитни критериуми за повторно отворање врз основа на покриеноста со вакцинација и достапноста на единиците за интензивна нега за лекување на неизбежен излезен бран случаи, според Ју Жи, виш научен соработник во Чатам Хаус, тинк-тенк од Обединетото Кралство.


На крајот на краиштата, таквите услови мора да се постават, рече таа, „бидејќи тоа повеќе не е само јавно здравствено прашање, тоа е економско прашање“.


Вакцинациите против коронавирус се еден од главните предизвици на Кси. Според најновите официјални податоци, една третина од 267 милиони луѓе во Кина постари од 60 години не ја примиле третата доза вакцина. Засилувачот е потребен за постигнување високи нивоа на заштита од варијантата Omicron.Голем проблем лежи во кинеската култура, која е поотпорна на ризик од многу други земји кога станува збор за болести и вакцини, рече Ксинран Енди Чен, аналитичар во кинеската консултантска компанија Тривиум.


Додека релативно високата стапка на колебливност за вакцините кај постарата популација на Кина претходи на пандемијата, проблемот се влоши со официјалните пораки за опасностите од Ковид во изминатите две и пол години.


И покрај огромните овластувања на Комунистичката партија за социјална контрола, наредувањето на постарите лица да се вакцинираат се смета за чекор предалеку, дури и за Кси, поради стравувањата дека тоа ќе предизвика „драматичен социјален отпор“.


„Тие не сакаат да го натераат мандатот за вакцини [но] не можат да си дозволат стари луѓе да умрат. Затоа, сè уште се во сила строгите контроли за Ковид“, рече Чен.


Овој месец, Кси се обиде да ги ублажи ограничувањата за нулта-Ковид. Државниот совет, кабинетот на Кина, ги намали карантинските периоди и престана да следи блиски контакти од втор степен на потврдени позитивни случаи. Потезите беа насочени и кон олеснување на притисокот врз централизираниот карантински систем во кој сега се сместени повеќе од 1 милион луѓе.


Сепак, Ернан Куи, аналитичар во истражувачката група во Пекинг, Гавекал, рече дека обидот за стабилизирање на економијата само создал „широка несигурност во политиката“ и ја направил „пандемијата уште потешка за контролирање“.


Владиниот советник со седиште во Пекинг, близок до кинескиот центар за контрола и превенција на болести, рече дека времето на „отворање“ зависи од производството на вакцини со повисок квалитет и нивното широко достапни.


Тој посочи на повеќе од десетина нови вакцини, вклучително и шест кои користат технологија mRNA, кои се во развој. Сепак, Пекинг не може да толерира стапка на смртност од 0,2 отсто за случаите како што е забележано во Тајван и официјалните лица нема да исклучат враќање на заклучувањата низ градот во стилот на Шангај, доколку се смета дека избувнувањата се надвор од контрола.


„Нема шанси да се отвориме во моментов“, рече тој.


Експертите веруваат дека главните вакцини од кинеско производство обезбедуваат високо ниво на заштита од тешки болести и смрт со три дози. Но, тие се помалку ефикасни и бледнеат побрзо од технологијата mRNA развиена од BioNTech/Pfizer и Moderna, кои се користат на запад. Кинезите исто така не се тестирани во случај на огромна епидемија.


Чен, од Тривиум, додаде дека кинеската влада верува дека придобивките од вакцините произведени во странство се надминати од политичките и економските ризици.


Од гледна точка на Пекинг, „трошокот за губење на националната гордост, трошокот за губење на уделот на пазарот од странски конкурент, е многу поголем отколку користење на маргинално подобра вакцина која не е 100 отсто ефикасна во спречувањето на инфекцијата“, рече тој.


Ова е и покрај огромната економска болка. Растот на Кина се забави на најниските стапки во последните децении, додека невработеноста кај младите се искачи на рекордни 20 отсто, бидејќи немилосрдните заклучувања ја намалуваат побарувачката на потрошувачите и производството.Како што расте бројот на случаи, се зголемуваат знаците на централна интервенција во градовите низ Кина, што значи враќање на масовните тестирања и карантин.


Во еден пример, по инспекцијата оваа недела на југозападниот мегаград Чонгкинг, вицепремиерот Сун Чунлан, кој е главен спроведувач на нулта-Ковид на Кси, им нареди на службениците да го елиминираат целиот пренос во заедницата за осум дена.

kantara bimbisara inconvenient love love today 2022

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies