Целните акции паѓаат откако трговецот пријави пад на профитот, предупредува на благ празничен квартал

Regiana Adela
0

Компанијата соопшти дека ќе ги намали трошоците до 3 милијарди долари во следните три години, наведувајќи ја потребата да биде поефикасна по две години големи придобивки од продажбата.


Профитот на Target падна за околу 50% во неговиот фискален трет квартал бидејќи се расчисти преку несаканиот залихи и забави продажбата кон празниците, што ја натера компанијата да ги намали своите очекувања за најважниот период од годината на трговците на мало.


Компанијата, исто така, во средата соопшти дека планира да ги намали вкупните трошоци до 3 милијарди долари во следните три години, наведувајќи ја потребата да стане поефикасна по две години драматични придобивки од продажбата. Приходите на трговецот на мало се зголемија за околу 40% за време на пандемијата на Ковид.


Таргет не прецизираше како ќе ја достигне целта за штедење, но рече дека нема планови за отпуштања или замрзнување на вработувањата.


Акциите на компанијата паднаа за повеќе од 15% во средата. Акциите се затворија за околу 4% повисоки во вторникот, откако конкурентот Walmart објави позитивен извештај за заработка. Акциите на Target паднаа за повеќе од 22% оваа година и нејзината пазарна вредност е околу 83,38 милијарди долари.


Еве како направи Target за тримесечниот период кој заврши на 29 октомври, во споредба со консензусните проценки на Refinitiv:


Заработка по акција: 1,54 долари наспроти очекуваните 2,13 долари

Приход: 26,52 милијарди долари наспроти очекуваните 26,38 милијарди долари

Таргет забележа пад на продажбата бидејќи семејствата се бореа со повисоки цени, правејќи компромиси помеѓу она што им треба и она што го сакаат - потенцијален предупредувачки знак за празничната шопинг сезона. Директорката за развој на целта, Кристина Хенингтон, рече дека чувствителноста на цените на клиентите се интензивирала во последните две недели од октомври.


„Тоа беше нагло опаѓање и, искрено, ги видовме тие трендови и на почетокот на ноември“, рече таа на разговор со новинарите.


Факторот на инфлација

Target повтори многу исти теми како и неговиот конкурент Walmart. Потрошувачите се чувствуваат оптоварени од повисоките цени на намирниците, домувањето и другите потреби. Тие купуваат помалку артикли по полни цени и наместо тоа се држат за промоции. За да ги зголемат своите долари, тие избираат помали артикли, пакети со вредност или сопствени, помалку скапи брендови на трговците на мало.


Луѓето трошат помалку на дискрециони стоки, исто така. Волмарт во вторникот, исто така, зборуваше за повлекување на трошоците за облека, електроника и слични предмети. Но, попустот ги надмина очекувањата на Вол Стрит бидејќи ги привлече купувачите со своите ниски цени на намирниците.


Големите поволни цени се вратија во малопродажната индустрија по години на понизок залихи и немање акции, динамика која исто така ги погодува цените на компаниите, вклучително и на Target. Компанијата во средата соопшти дека сега планира послаб празничен квартал. Очекува низок едноцифрен пад на споредливите продажби во тримесечниот период и стапка на оперативна маржа околу 3%.

source link

source link

source link

source link

source link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies