Окрузите во Аризона, Пенсилванија не ги потврдуваат изборните резултати до законските рокови

emalia
0

 Две окрузи во неколку сојузни држави во понеделникот го претворија она што вообичаено е чекор без настани во изборниот процес во политички критичен момент.


Официјални лица во руралниот округ Кочиз, контролиран од републиканците, во југоисточна Аризона, во близина на Тусон, гласаа за одложување на потврдувањето на резултатите од среднорочните избори овој месец и го пропуштија законскиот рок во државата во понеделник, и покрај тоа што не најдоа легитимни проблеми со локалните пребројувања.


„Нема причина да одложуваме“, рече демократската претседателка на одборот на надзорници на округот, Ен Инглиш, чии гласови беа побројни од двајцата републикански надзорници на округот, Том Крозби и Пеги Џад.


Потегот ризикува да се исклучат повеќе од 47.000 гласови на Аризонци од конечниот, официјален резултат на државата, и тој започна судска постапка. Непрофитната Аризона Алијанса за пензионирани Американци и гласач во округот Кочиз, делумно претставена од Правната група Елиас, ги тужат окружните надзорници во обид да ги принудат да сертифицираат до четврток.


Канцеларијата на државниот секретар на Аризона, исто така, планираше да поднесе тужба во понеделник, рече портпаролката Софија Солис преку е-пошта.


Порака за спонзор


И во североисточниот округ Луцерн во Пенсилванија, околу 117.000 гласови може да завршат изоставени од официјалните резултати откако локалниот одбор на избори падна во ќорсокак по партиска линија кога неговиот петти член, демократ, се воздржа од гласањето дали да потврди. Понеделник е краен рок за сертификација во државата за окрузите кои не добиле законски валидни петиции за повторно пребројување.


Стејт департментот на Пенсилванија ги контактирал официјалните лица на округот „за да се распраша за одлуката на одборот и нивните планирани следни чекори“, рече портпаролката Елен Лион во е-пошта. Демократскиот член на одборот кој се воздржа од гласањето изјави за Асошиетед прес по сослушувањето дека планира да гласа за потврдување на друг состанок, закажан за среда.


Зошто изборите не се завршени додека не се заверат гласовите

ИЗБОРИ

Зошто изборите не се завршени додека не се заверат гласовите

Изборните сертификати поминаа релативно без проблеми и покрај овие одложувања

Меѓутоа, во најголем дел, локалното потврдување на резултатите од среднорочните избори се одвиваше без многу контроверзии - во Пенсилванија, Аризона и низ целата земја.


Во аголот на Аризона, спроти округот Кочиз, друга заедница контролирана од републиканците - округот Мохаве - сигнализираше дека е блиску да не ги потврди изборните резултати. Минатата недела, тамошните претставници на Републиканската партија рекоа дека сакаат да се откажат од донесувањето одлука до крајниот рок во понеделник, со цел да дадат политичка изјава. И по прекинот на нивниот состанок во понеделникот, одборот на надзорници на Мохаве на крајот гласаше за потврдување на резултатите.


Порака за спонзор


Сепак, многу набљудувачи на изборите искажуваа загриженост дека републиканските функционери може да го нарушат процесот за официјализирање на изборните резултати откако лидерите на републиканците во округот Кочиз гласаа на 18 ноември да чекаат да одлучат дали да ги потврдат резултатите до законскиот рок во понеделник.


„Исто така, знаевме дека ќе дојдеме на овие избори по последниот циклус и што видовме во округот Отеро [на прелиминарните избори во Ново Мексико оваа година]“, објасни Тами Патрик, поранешен изборен службеник во Аризона, кој сега е член на Националната работна група за изборни кризи. , за време на брифингот со новинарите минатата недела, „тоа сертификација ќе биде уште една приземна, банална административна процедура што требаше да се искористи и да се користи за партиска потенцијална добивка или партиска реторика, барем. И тоа е она што го гледаме овде“.


Републиканските супервизори во округот Кочиз ги наведоа тврдењата за сертификација на изборната опрема, за кои Кори Лорик, државниот изборен директор на Аризона, потврди дека е тестирана и соодветно сертифицирана. Сепак, Крозби и Џад повикаа на состанок во петок за да разговараат за тврдењата.


Пред гласањето во понеделник, Лорик рече во изјавата дека државниот секретар на Аризона „ќе ги искористи сите достапни правни лекови за да го присили почитувањето на законот на Аризона и да го заштити правото на гласачите во округот Кочиз да им се пребројуваат гласовите“ доколку одборот не успее да ги заврши своите „не- дискрециона должност“.


Контроверзноста околу сертификатите за локалните гласови доаѓа додека републиканците продолжуваат да ја критикуваат изборната администрација во округот Марикопа во Аризона, најголемиот округ во државата и дом на Феникс.


Републиканското раководство на Марикопа го бранеше своето постапување со изборите и рече дека ниту еден гласач не бил обесправен како резултат на технички проблеми што се појавија на денот на изборите. Сепак, кандидатите на Републиканската партија за гувернер и државен јавен обвинител, меѓу другите, ги преиспитаа резултатите и побараа повеќе информации откако електронските табели за броење гласови не функционираа рано на 8 ноември во некои од местата за гласање во округот.


Порака за спонзор


И Абрахам Хамадех, републиканскиот кандидат за државен обвинител, презеде чекори кои би можеле да го претворат крајниот рок за сертификација на државно ниво на Аризона, 5 декември, во уште една точка на паѓање.


Минатата недела, Хамадех и Репуб

fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe fffdgsfe

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies