Нежно моќен документарец на Џона Хил

emalia
0

 „Штуц“ е личен проект за туѓа работа. Лично е тоа што Хил го споделува со нас својот терапевт Фил Штуц и „алатките“ што Штуц ги смислил и ги дал. Користејќи го гласот на Штуц како водич и анимација на линии за да ги рекреираме дијаграмите што Штуц ги црта на белешки за своите пациенти, учиме за „Сенката“, „Животна сила“, „Снимката“, „Благодарниот тек“ и многу повеќе. Ова се техники кои бараат визуелизација да ги затворите очите, но се исполнети со изненадувачки патишта за да се движите низ тагата или анксиозноста. Мора да се слушнат од изворот и да се видат со цртежите на Штуц за најдобро да се разберат. Наместо да ги ставиме сите во книга, го имаме трансформацискиот документарец на Хил.


ОГЛАС


„Штуц“ е сентиментално повторување низ тераписките сесии на самиот Хил, со уметничка слобода што доаѓа со транспарентност во процесот на создавање. Во својот почеток, „Штуц“ е интригантен, но загушлив; тоа е премногу во сопствената глава. Уредувањето го одвлекува вниманието, навидум сече на Stutz по секоја реченица, скокајќи помеѓу два слични агли за да бидете свесни за уредувањата. Во меѓувреме, употребата на Хил на интерротрон камерата на Ерол Морис го натера Хил да поставува реторички прашања што очигледно знаеме дека ги поставувал претходно, како „Па, кои се алатките? Премисата на филмот дека Хил е инквизитор, превртување на динамиката на терапевтот и пациентот, почнува да се чувствува рамно.


Но, тогаш Хил станува искрен со нас, Штуц и со себе. Отприлика 25 минути од филмот дознаваме дека гледавме лажен сет направен да личи на канцеларијата на Штуц, обработен со позадина на зелен екран, за хронолошки уредено снимање кое не е една сесија, туку се одвивало повеќе месеци. Дури и косата на Хил е лажна, бидејќи периката го крие многу пократкото шиење под кое тој сака да го скрие за конзистентност. Црно-белото се распаѓа за да ни покаже сè во силна боја, пред да се вратиме на монохроматската топлина на кинематографијата на Кристофер Блавелт. Монтажата дозволува кадрите да дишат подолг временски период, а снимките на Интерротрон во кои Хил и Штуц разговараат со камерата го создаваат природниот тек што треба. Филмот одговара на прашањето „Како да снимате документарен филм за вашиот терапевт? со доверба во интуицијата и прифаќање на нијансите во процесот на создавање - некои избори и разлики овде се поефикасни од другите. Но, немањето самоосудување при изготвувањето е ослободувачко, и особено е потресно како Хил дозволува тоа да го информира целиот негов пристап.


ОГЛАС

Како формално експериментирање на актер чии филмски таленти се само последното поглавје во неговата холивудска приказна, документарецот нуди трогателен одраз на Џона Хил, Ѕвездата. Без конкретно да споменува филмски проекти или туѓи имиња, тој го споделува своето чувство за себе за време на успехот и како самодовербата останала неостварлива. Неговата телесна тежина обезбеди свој стрес и анксиозност. Во еден момент во „Штуц“, тој држи масивен картонски исечок од неговото 14-годишно јас, кое го нарекува „непожелно за светот“. Низ целото време, гласот на Мејсон Ремзи - да, виралниот, млад кантри пејач - е сместен во атмосферските композиции за пијано на Емил Мосери, како Ремзи да е гласот на внатрешното дете на Хил, шета низ проширениот хедспејс.


ОГЛАС


Во кратки формални моменти од интервјуата, Хил нè води низ животот на Штуц, како момче кое пораснало на Менхетен и секогаш изгледало како да привлекува луѓе кои сакале да му ги кажат неговите проблеми. Штуц исто така го разви Паркинсоновата болест пред неколку децении, нешто што тежи на приказната и создава повеќе длабочини во цртежите на линијата. Штуц резервирано зборува за своите лични односи, вклучително и за жена со која вели дека се забавувал 40 години.


Во воспоставувањето на оваа позадина, Хил наоѓа нови патишта за да се поврзе со својот терапевт - и двајцата имаат браќа кои починале млади, заедништво што се појавува поради овој проект. Се чини дека ова испитување на неговата терапија речиси ги зближува, додавајќи уште повеќе топлина на нивните лежерни интерпункции „Те сакам“, помеѓу тоа како се задеваат. Со тоа што Хил се користи себеси како пример за некој кој нашол нов начин да размислува за својата самодоверба и лутина кон минатото јас - и да ги прифати - Штуц се формира во нашите умови како мајстор за тоа како да се справиме со овие концепти. А сепак тоа никогаш не е збунето бидејќи Штуц ги победи. На сите им треба работа, секогаш, а Хил ја виде светлината од особено мудар човек. Преку фаќање и спроведување на неговите учења како ученик, Хил се обидува да им даде на сите други фер удар.


Сега се игра на Нетфликс.Source Link Source Link Source Link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies