Зошто руралниот округ Невада одби пари за да создаде оддел за јавно здравје?

Regiana Adela
0

Недовербата во владата и политичката поларизација ги поттикнуваат локалните лидери да го одбијат федералното финансирање за јавното здравство.

Кога комесарите на округот Елко го одбија грантот од 500.000 американски долари од Центрите за контрола и превенција на болести што можеше да му помогне на округот да создаде здравствен оддел или здравствена област, Кајла Хопкинс ги замоли да размислат повторно.

Хопкинс, која живее речиси девет години во раширената рурална област што го формира североисточниот агол на Невада, му кажа на одборот како се борела со постпородилна депресија и како и се потребни ресурси за ментално здравје.

„Не можев да ја добијам потребната помош“, рече Хопкинс за време на јавен состанок кон крајот на 2021 година, додавајќи дека паднала во нешто што може да се смета за ментален слом. Таа рече дека била испратена со авионска брза помош на повеќе од 300 милји подалеку во Карсон Сити, каде што добила нега во психијатриска установа 10 дена.

„Бев далеку од моето семејство“, рече Хопкинс. „Бев далеку од мојот систем за поддршка овде, и сè уште се борам со менталното здравје и сè уште не можам да ја добијам помошта што ми треба бидејќи едноставно ја немаме овде“.

Молбите од Хопкинс и другите не беа доволни да ги поколебаат избраните комесари. Ниту 11 писма од локалните здравствени водачи го повикуваа одборот да ја преземе инфузијата од финансирањето на јавното здравство. Четворица од петте комесари на округот, наведувајќи ја загриженоста за пречекорувањето на владата и нивниот недостиг на доверба во федералните агенции, гласаа против продолжувањето на грантот. Речиси една година подоцна, додека пандемијата се приближува кон трета година и со доаѓањето на мајмуните сипаници, округот сè уште е без оддел за јавно здравје да реагира.

И истата недоверба кон агенциите кои администрираат грантови за јавното здравје опстојува и на други места.

Округот Елко, дом на околу 54.000 луѓе, не беше единствениот што ја отфрли федералната помош насочена кон зајакнување на јавното здравје во изминатата година. Експертите велат дека биле изненадени и загрижени кога виделе дека реткиот локален или државен лидер, покосен од политичката партизација, ги отфрла можностите за финансирање на историски ограничените јавни здравствени системи.

Бидејќи многу конзервативни лидери и нивните конституенти се побунија против мерките наменети за борба против Ковид - работи како што се политики за маскирање и промовирање вакцини - пандемијата откри долготрајни пукнатини во инфраструктурата на јавното здравство на земјата, особено во руралните и недоволно опслужените заедници.

„Партизанската политика го отру бунарот до точка што ние сме подготвени да го жртвуваме здравјето на нашите граѓани“, рече Брајан Кастручи, претседател и извршен директор на Фондацијата Де Бомонт, национална непрофитна организација која се залага за политика за јавно здравје. „Дали вреди политичката моќ?

Во текот на изминатите две години, официјални лица во Ајдахо, Ајова и Њу Хемпшир ги отфрлија парите за помош од Ковид, нивните одлуки честопати придружени со политички изјави за пречекорување на федералната влада. И официјални лица кои ги претставуваат локалните власти низ целата земја, вклучително и окрузите Кочиз и Пинал во Аризона, ги повторија тие потези. Истражувањето на локалните власти во 15 држави спроведено од Националната лига на градови покажа дека повеќе од 200 мали влади ги одбиле средствата за помош од пандемијата, што е мал процент од парите што им се достапни на малите влади.

Комесарите на Елко одбија грант за работна сила финансиран од ЦДЦ, пари наменети за „воспоставување, проширување и одржување на работна сила во јавното здравство, вклучително и училишни медицински сестри“. Финансирањето ќе течеше преку државата до округот, овозможувајќи ѝ да вработи двајца вработени посветени на јавните здравствени услуги на две години.

Работниците од округот задолжени за истражување на грантот и негово доставување до одборот рекоа дека идејата била да се спроведе студија во тие две години што ќе им помогне да одредат колку би чинело да се создаде локален здравствен оддел или здравствена област, во која ќе бидат вклучени соседните окрузи. .

Округот Елко нема оддел за јавно здравје откако буџетските проблеми ги натераа властите да го распуштат пред повеќе од 15 години.

Адриан Казалоти, шеф на владата и јавните работи на Националната асоцијација на окружни и градски здравствени службеници, рече дека заедниците низ целата земја генерално бараат зголемено финансирање за време на пандемијата, што ја оптоварува веќе недоволно финансираната и недоволно кадровската инфраструктура на јавното здравство.

„Со тоа“, рече Казалоти, „во последните месеци, би рекол, слушнавме за неколку здравствени оддели кои или не би аплицирале или не би можеле да прифатат ... специфични грантови“, кои вклучуваат вакцини против Ковид.

На состанокот на комисијата во округот Елко кон крајот на 2021 година, тогашниот координатор за управување со транзит, Абигејл Вилер, му го подари грантот на одборот и на една соба со жители кои сакаат да ги кажат своите поплаки за ЦДЦ и да наплаќаат тврдења за пречекорување, прекумерно трошење и корупција на федералната влада во врска со одговор на пандемијата.

Вилер започна со барање од окружните комесари да останат отворени.

source link source link source link source link source link

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies