Колкава е платата на судиите на СП 2022 во Катар? Еве ги деталите

Regiana Adela
0

Присуството на судија на фудбалски натпревар е задолжително. Во професионалните натпревари изборот на фудбалски судија не може да биде произволен. Секој кој сака да стане судија мора да помине низ различни програми за обука и курсеви за судии.

Специјално за настан од светски куп. Секако, избраниот судија има поминато низа тестови и има сертификат за професионален судија. Затоа, платата на судијата на светските првенства исто така не е мала.

На Светското првенство во 2022 година, секоја категорија на судии има различен износ на плата. Почнувајќи од главниот судија, помошниот судија, четвртиот судија и ВАР офицерот. Љубопитни сте за платата на судијата на Светското првенство во 2022 година? Проверете го во оваа статија!

Главен арбитар

 

Главен судија е супервизорот на фудбалскиот натпревар кој е на терен. Овој судија има најголеми овластувања да ја донесе секоја одлука на натпреварот. Покрај тоа, овој судија е во директен контакт и со играчите.

На Светското првенство во Катар 2022 платите на главниот судија се следни:

 

  • Натпревари од групната фаза: 3.000 УСД или околу 46,3 милиони ИДР по девизен курс од 15.448 ИДР.
  • Натпревари од нокаут фазата до финале: 10.000 УСД или еквивалент на 154,4 милиони Рп. по девизен курс од 15.448 Рп.
  • Максимална плата: 300.000 УСД или околу 4,6 милијарди ИДР .

Помошник судија или линиски судија

 

Следната категорија за плата на судиите на Светскиот куп е за двајца помошни судии или линиски судии кои стојат десно и лево од теренот. На Светското првенство во 2022 година, познато е дека добиваат сума за плата, која е следна:

  • Натпревари од групната фаза: 2.500 УСД или противвредност од 38,6 милиони Р. (девизен курс од 15.448 Рп.).
  • Натпревари од нокаут фазата до финале: 5.000 УСД или еквивалент на 77,2 милиони ИДР.
  • Максимална плата: 150.000 УСД или околу 2,3 милијарди ИДР.

Четвртиот судија

 

На професионалните фудбалски натпревари има и четврти судија. Улогата на судијата е да ја надгледува постапката за замена до продолженијата. Ова е платата за судијата на Светското првенство во 2022 година:

  • Натпревари од групната фаза: 2.500 УСД или околу 38,6 милиони Р. (девизен курс од 15.448 Рп.).
  • Натпревари од нокаут фазата до финале: 5.000 УСД или еквивалент на 77,2 милиони ИДР.
  • Максимална плата: 150.000 УСД или околу 2,3 милијарди ИДР.

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies