Пентагон дебитираше со својот нов стелт бомбардер Б-21 Рајдер

emalia
0

 Најновиот американски нуклеарен стелт бомбардер го прави своето јавно деби по долгогодишен таен развој и како дел од одговорот на Пентагон на зголемената загриженост за идниот конфликт со Кина.


Б-21 Рајдер е првиот нов американски бомбардер по повеќе од 30 години. Скоро секој аспект од програмата е класифициран. Пред неговото откривање во петок во објект на воздухопловните сили во Палмдејл, Калифорнија, беа објавени само рендерите на уметниците на воениот авион. Тие неколку слики откриваат дека Raider наликува на црниот нуклеарен стелт бомбардер што на крајот ќе го замени, B-2 Spirit.


Бомбардерот е дел од напорите на Пентагон да ги модернизира сите три краци на својата нуклеарна тријада, која вклучува нуклеарни балистички ракети лансирани од силос и боеви глави лансирани од подморници, бидејќи се префрла од антитерористичките кампањи во последните децении за да ја исполни брзата воена модернизација на Кина.


Кина е на пат да има 1.500 нуклеарни оружја до 2035 година, а нејзините придобивки во хиперсоника, сајбер војување, вселенски способности и други области претставуваат „најконсеквентен и системски предизвик за националната безбедност на САД и слободниот и отворен меѓународен систем“, соопшти Пентагон. оваа недела во својот годишен извештај за Кина.


Порака за спонзор


Секретарот за одбрана Лојд Остин и другите поканети гости ќе бидат присутни во петок за да бидат сведоци на јавното откривање на бомбашот.


„Ни требаше нов бомбардер за 21-от век што ќе ни овозможи да преземеме многу покомплицирани закани, како заканите со кои се плашиме дека еден ден ќе се соочиме од Кина, Русија“, рече Дебора Ли Џејмс, секретар на воздухопловните сили кога Договорот за Raider беше објавен во 2015 година. „Б-21 е поодржлив и може да се справи со овие многу потешки закани“.


Иако Raider може да личи на B-2, откако ќе влезете внатре, сличностите престануваат, рече Кети Ворден, извршен директор на Northrop Grumman Corp., која го гради Raider.


„Начинот на кој функционира внатрешно е исклучително напреден во споредба со Б-2, бидејќи технологијата еволуираше толку многу во однос на компјутерската способност што сега можеме да ја вградиме во софтверот на Б-21“, рече Ворден.


Американски Стелт-бомбардери нападнаа кампови за обука на ИСИС во Либија

ДВОСТОРНИОТ

Американски стелт бомбардери нападнаа кампови за обука на ИСИС во Либија

Други промени веројатно вклучуваат напредни материјали што се користат во облогите за да го направат бомбардерот потешко да се открие, нови начини за контрола на електронските емисии, така што бомбардерот би можел да ги измами противничките радари и да се маскира како друг објект, и употреба на нови погонски технологии, велат неколку одбранбени аналитичари.


Во информативниот лист, Нортроп Груман, со седиште во Фолс Черч, Вирџинија, рече дека користи „нови производствени техники и материјали за да се осигура дека Б-21 ќе ги порази системите против пристап и негирање област со кои ќе се соочи“.


Ворден не можеше да разговара за спецификите на тие технологии, но рече дека бомбашот ќе биде поскриен.


Порака за спонзор


„Кога зборуваме за ниска забележливост, тоа е неверојатно ниска забележливост“, рече Ворден. „Ќе го слушнете, но навистина нема да го видите.


Шест B-21 Raider се во производство; Воздухопловните сили планираат да изградат 100 што ќе можат да распоредат или нуклеарно оружје или конвенционални бомби и може да се користат со или без човечки екипаж. И Воздухопловните сили и Нортроп исто така укажуваат на релативно брзиот развој на Рајдер: Бомбардерот од доделување договор до деби за седум години. Други нови борбени и бродски програми траеја со децении.


Цената на бомбашите не е позната. Воздухопловните сили претходно ја ставија цената за купување на 100 авиони со просечна цена од 550 милиони долари секој во 2010 година - приближно 753 милиони долари денес - но не е јасно колку всушност трошат воздухопловните сили.


Фактот дека цената не е јавна ги мачи владините чувари.


„Можеби е голем предизвик за нас да ја направиме нашата нормална анализа на голема програма како оваа“, рече Ден Гразиер, висок соработник за одбранбена политика во Проектот за владин надзор. „Лесно е да се каже дека Б-21 сè уште е на распоред пред да лета. Затоа што само кога една од овие програми ќе премине во фазата на тестирање, ќе се откријат вистинските проблеми. И така, тоа е точката кога распоредите навистина почнуваат да се лизгаат и трошоците навистина почнуваат да растат“.


Рајдер нема да го направи својот прв лет до 2023 година. Сепак, користејќи напредни компјутери, рече Ворден, Нортроп Груман ги тестираше перформансите на Рајдер користејќи дигитален близнак, виртуелна реплика на претставениот.


Б-2, исто така, беше замислен да биде флота од повеќе од 100 авиони, но воздухопловните сили на крајот изградија само 21 од нив, поради пречекорувањата на трошоците и променетата безбедносна средина по падот на Советскиот Сојуз.


Помалку од тоа се подготвени да летаат во секој даден ден поради значителните потреби за одржување на застарениот бомбардер, рече Тод Харисон, специјалист за воздухопловство и управен директор во Metrea Strategic Insights.


Порака за спонзор


Б-21 Рајдер, кој го доби своето име од „Дулитл Рајд“ над Токио од 1942 година, ќе биде малку помал од

lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd lolperesd

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies