Комитетот на Домот на 6 јануари сигнализира дека ќе издава кривични препораки

emalia
0

 Говорејќи пред да биде донесена формална одлука, претставникот Бени Томпсон рече дека неговиот панел сè уште не се договорил за тоа кој ќе биде предмет на упатувањето или кои ќе бидат обвиненијата.


Претставникот Бени Томпсон, претседател на панелот на Претставничкиот дом што го истражува нападот на Капитол на 6 јануари, во вторникот го даде најсилниот сигнал досега дека комисијата планира да упати криминални упатувања до Министерството за правда, зголемувајќи ја можноста за откривање на историјата дека Напорите на поранешниот претседател Доналд Џ. Трамп да се држи до власт по поразот на изборите во 2020 година се изедначија на криминал.


Во коментарите за новинарите кои се чинеше дека ја превенираа формалната одлука на комитетот, г-дин Томпсон, демократот од Мисисипи, рече дека комисијата допрва треба да се договори кого да препорача за обвиненијата или кои злосторства да ги именува. Но, неговите забелешки - вклучително и искривен обид да се квалификува неговата првична изјава - сугерираше дека, како што членовите на комисијата ја завршуваат својата работа, тие се многу наклонети кон повикување на кривично гонење на оние кои се вклучени во бунтот на 6 јануари и во месечните напори за субверзија на изборите. во режија на г-дин Трамп, што доведе до тоа.


Кривичното упатување од страна на комисијата би било во голема мера симболично, немајќи правна тежина бидејќи Конгресот нема моќ за спроведување и нема формално мислење во она што го прави Министерството за правда. Одделот веќе спроведува кривична истрага за напорите на г-дин Трамп да ги поништи изборите во 2020 година, вклучително и назначувањето минатиот месец на специјален советник кој одобри круг на судски покани по преземањето.


Сепак, упатувањето би било уште еден извонреден развој во истрагата за преседан на Конгресот за обидот на г-дин Трамп да го поништи неговиот пораз и може да го зголеми притисокот врз Мерик Б. Гарланд, главниот обвинител, да покрене обвинение.


Зголемениот разговор за активностите на Комитетот на Претставничкиот дом дојде откако беа откриени повеќе детали за тоа како специјалниот советник ги истражува г-дин Трамп и неговите сојузници.


Доколку членовите на комисијата се согласат да продолжат со упатувањата за кривични дела - во суштина испраќајќи писма до Министерството за правда во кои се изнесуваат докази за конкретни злосторства - тие би создале патоказ за обвинителите, во гранулирани детали, за тоа како тие се борат со г-дин Трамп и неговите сојузниците го прекршија законот. Комитетот сослуша повеќе од 1.000 сведоци, вклучително и некои од најблиските доверливи луѓе на г-дин Трамп, и испитуваше куп текстуални пораки, е-пошта и белешки.


Претставничката Лиз Чејни, републиканец од Вајоминг и заменик-претседател на комитетот, јавно изјави дека верува оти г-дин Трамп го прекршил законот, а федерален судија во поднесување суд претходно оваа година тврдеше дека г-дин Трамп и малку познат конзервативец адвокатот Џон Истман, најверојатно, го прекршил законот кога измислиле шема потпретседателот Мајк Пенс да ги игнорира легитимните електорски гласови за Џозеф Р. Бајден Џуниор.


Откривањето на г-дин Томпсон за плановите за упатување изгледаше далеку од кореографско и беше во согласност со изјавите што ги даваше во текот на истрагата во која тој - на голема жалост на неговите соработници за јавни прашања и другите членови на комисијата - јавно даде големи навестувања за насоката на неговата истрага.


Г-дин Томпсон првично им рече на новинарите на Капитол Хил дека комисијата се согласила да упатува криминал и ќе се состане подоцна во вторник за да разговара за спецификите. Но, за неколку моменти, тој и неговиот персонал побрзаа да ја разјаснат неговата изјава, одразувајќи ја дебатата што сè уште е во тек во панелот за тоа колку далеку да се оди во формално обвинување на г-дин Трамп и некои од неговите главни сојузници за злосторства.

jjdsv jjdsv jjdsv

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies