Бритни Гринер најголемата спортска приказна на годината

emalia
0

 Причината поради која Бритни Гринер е спортска приказна на годината, не е само поради нејзината храброст додека била „погрешно приведена“ во Русија. Не само што таа стана симбол на сила што обедини големи делови од спортскиот свет и пошироко. Не е само поради љубовната приказна нејзината сопруга Шерел, која немилосрдно се бореше да ја ослободи. Не само поради успехот на американската дипломатија што ја гледаше како човечко суштество и неуморно работеше на нејзиното ослободување.


Тоа се сите тие работи, но можеби една од најголемите причини зошто Гринер е спортска приказна на годината е поради она што таа сè уште го претставува: родовиот јаз во платите.


Радоста што Гринер е дома го засени зошто на прво место била во Русија.


„Реалноста е дека таа е таму поради родово прашање - нееднаквост во платите“, рече Ннека Огвумике, шеф на синдикатот на играчи на ВНБА, во априлското интервју за Добро утро Америка на ABC.


„Одиме таму за да ги надополниме нашите приходи“, рече таа, „и сосема искрено, одиме таму за да ја одржиме нашата игра“.


Јазот во платите во Америка меѓу мажите и жените е голем, како што забележува NPR, со годишна заработка во 2020 година за жените само 82,3 отсто од она што го заработиле мажите. Уште полошо е во ВНБА. Основната плата во НБА е над 5 милиони долари, додека основната плата во ВНБА е приближно 120.000 долари. WNBA вели дека нејзините најдобри играчи можат да заработат повеќе од 700.000 долари со основна плата, бонуси и други компензации.


Сезоната на ВНБА е пократка со 36 натпревари (НБА има сезона од 82 натпревари), но тој тип на диспаритет е сè уште гротескен.


Заработувањето повеќе пари и можноста да игра повеќе игри, со што ги одржува нејзините вештини остри во оф-сезоната, е основата зошто Гринер замина во Русија. Ако мислите дека таа не требаше да замине поради опасноста, или не требаше да внесе чаури за варење во земјата, мора да разберете дека согледаната закана што Русија ја претставуваше за странците не беше секогаш таква каква што е сега.


Со други зборови, Гринер го направи она што американските деловни луѓе го правеа во Русија со децении. Таа ја виде можноста да заработи дополнителни пари, го измери ризикот и одлучи дека ризикот е низок. Ако Гринер заработуваше поправедни плати, немаше да треба да ја искористи таа шанса.


Џејмисон Фајрстоун, активист за борба против корупцијата, беше адвокат во Русија кога во 2009 година сметководител по име Сергеј Магнитски откри масовна шема за даночна измама во која беа вклучени руски владини претставници. Тие функционери го обвинија Магнитски за истите злосторства и го фрлија во затвор каде што подоцна почина. Фајрстоун и други во наредните години извршија притисок за санкции против прекршителите на човековите права, а резултатот беше Законот Магнитски.


Фајрстоун го посвети својот живот на борбата против владината корупција, особено во врска со Владамир Путин, и тој е совршена личност да праша дали има поука од притворот и последователното ослободување на Гринер. Неговиот одговор е еден од највнимателните и најсрдечните од кој било цитат што некогаш сте го прочитале за целата искушение на Гринер.


„Лекција? Не сум сигурен дека постои. Или можеби ги има многу“, изјави Фајрстоун за USA TODAY Sports. „Работев во Русија 18 години и велев дека одличната работа за Русија е дека согледаниот ризик е многу поголем од реалниот ризик. И така добивате неверојатно добро, без да ризикувате ништо. Но, јас згрешив. првиот законски партнер беше застрелан и убиен, мојот втор беше затворен, мачен и убиен, а јас на крајот трчав за да си го спасам животот, оставајќи зад себе се за што работев.


„Бритни само сакаше да игра кошарка. Таа беше понудена многу, навидум без ризик, и заврши во затвор на 10 месеци само за да може диктаторот да ослободи трговец со оружје.


„Мислам дека тоа кажува многу за тоа каква стана Русија под господин Путин. Тоа што ја направивме оваа трговија кажува многу за она што остана Америка. Ја ставивме љубовта над омразата или стравот и ја направивме вистинската работа. Мило ми е таа е дома, и јас сум горд што ќе се бори за ослободување на Пол Вилан. Таа е навистина посебна, и не само во светот на спортот“.


Оваа приказна е најважната спортска приказна во годината бидејќи Гринер е многу нешта: херој, преживеан, олимпиец, професионален спортист, сопруга и Американка.


Но, таа е нешто друго. Таа е симбол на проблем кој постои со векови и сè уште постои до ден-денес.


На некој начин приказната за Гринер е завршена, но кога станува збор за борбата против родовата нееднаквост во приходите, таа само што почнува.

dfg dfg

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies