Избор на претседател на републиканците: Ерик Чиоти или Бруно Ретајло?

emalia
0

 Избор на претседател на републиканците: Ерик Чиоти или Бруно Ретајло? Играта од шест разлика меѓу двајцата финалисти


Од една страна, Ерик Чиоти брани тврда линија, економски либерална и која претпоставува радикални предлози за имиграцијата и безбедноста. Од друга страна, Бруно Ретајло, претпоставен суверенист, се обидува да се натпреварува на суверени субјекти, додека го отелотворува конзервативното крило на ЛР.


Кој ќе биде следниот претседател на републиканците? Членовите на ЛР мора да изберат, во недела, на 11 декември, кој, Ерик Чиоти или Бруно Ретајло, ќе ја води десничарската партија. За време на првиот круг од внатрешните избори, првиот излезе на врвот со 42,73% од гласовите, пред шефот на сенаторите на ЛР (34,45%) и заменикот на Лот Орелиен Прадие (22,29%). Затоа, во вториот круг се натпреваруваат заменикот на поморските Алпи и поранешната десна рака на Франсоа Фијон. Франсинфо ја игра играта на шест разлика.


1 За економијата, Чиоти брани полиберална линија

Со предлогот за масовно намалување на даноците и укинување на данокот на наследство, Ерик Чиоти брани многу либерална линија. Тој се залага за „фискален шок“ што оди кон единствена даночна стапка на доход („рамен данок“) и заштеди „на социјалната држава“, како и „бирократски план за трезвеност“. На тој начин тој предлага „да не се заменува еден од тројца државни службеници кои се пензионираат, само во помошни и административни функции“. Тој, исто така, сака, според неговата програма, „да се преземе пензиска реформа која ќе се состои од повеќе работа“, или со одложување на старосната граница на 65 години или со продолжување на периодот на придонеси од 43 на 45 години.


Од своја страна, Бруно Ретајло исто така предлага даночни намалувања, но тој ги условува со намалување на јавната потрошувачка. Исто така, внимава да не се појави како „кандидат на богатите“. Сенаторот ЛР предлага „крај на 35 часа од референдумот за компанијата“, „дебирократизација на државата“ или дури и одложување на старосната граница за пензионирање на најмалку 64 години.


Сепак, двајцата кандидати се согласуваат за одредени точки, како што е воспоставувањето единствен социјален додаток ограничен на 75 отсто од минималната плата.


2 За социјалните прашања, Ретајло изгледа поконзервативно

Бруно Ретајло зазема поконзервативна општествена линија од неговиот конкурент. „Против педагошките заблуди сакаме програми насочени кон основно знаење и училишни униформи“, објаснува тој во својата програма. Силно вклучен во движењето на Манифот за сите за време на петгодишниот мандат на Франсоа Оланд, тој го осудува „стравот од политичката коректност и правилното размислување“.


Тој во својата програма предлага „универзалност на семејните додатоци“ и одбивање на „комодификација на телото“. За вклучувањето на абортусот во Уставот, тој ја оспори „дебатата што крајната левица ја увезува од Соединетите држави“. Наспроти него, Ерик Чиоти се грижи да отелотвори помодерна линија.


„Десното не смее да биде лоша, мора да биде во склад со општеството.


Ерик Чиоти за време на дебатата во првиот круг

За вметнувањето на абортусот во Уставот, пратеникот на поморските Алпи не учествуваше на гласањето во Собранието. „Мислам дека во оваа дебата мораме да го бараме законот за превез“, рече тој за време на дебатата за ЛЦИ.


3 Дивергентна реакција на расистичкото излегување на заменикот на РН, Грегоар де Фурнас

За време на кампањата, еден настан ја истакна разликата меѓу двајцата кандидати. Во времето на расистичкото излегување на пратеникот Р.Н. Грегоар де Фурнас во Собранието, кој се откажа „тој (тие) да се вратат (н.т.) во Африка“ за време на интервенцијата на пратеникот ЛФИ Карлос Мартенс Билонго врз мигрантите во Средоземното Море, двајца парламентарци на ЛР не реагираа на ист начин. Ерик Чиоти речиси го изненади својот табор со осудување на забелешките „од екстремна гравитација“, кога Бруно Ретајло „не сакаше да ја осуди познатата реченица која беше непријатна“. „Не очекуваме француското право да го врати, не знам каков санитарен кордон“, рече тој. Позиција која му овозможи да освои поени со некои активисти.


За останатите, двајцата кандидати бранат многу цврста визија за суверените прашања, а особено за имиграцијата. За време на дебатата за LCI, Ерик Чиоти побара од државата да не дава „никакви права за илегалните имигранти, ниту домување, ниту додатоци, ниту училиште“. Бруно Ретајло ги осуди „вшмукувачките пумпи“ на имиграцијата и повика на организирање референдум за имиграцијата. Така, сенаторот од Ванде се обидува да не го остави отворено полето за Ерик Чиоти, кој веќе неколку месеци се истакнува со својата покажана цврстина за суверените прашања.


Покрај тоа, опкружувањето на Бруно Ретајло не се двоуми да се справи со Ерик Чиоти во врска со неговата опсесија со суверени субјекти: „Десните мора да зборуваат за сè, не само за безбедноста иправо рас на Франсоа Фијон да се претстави како кандидат на единицата. Тој од своја страна се потпира на поддршката на Лоран Ваукез и на мнозинството пратеници на групата ЛР. Тој, исто така, не ги ценеше зборовите на Бруно Ретајло за време на кампањата за неговото позиционирање кое се сметаше за премногу правилно. Приватно, тој вели дека телефонски му се јавил на конкурентот за да му одржи предавање: „Но чекај Бруно, ти си многу подесен од мене!“

gcmk gcmk gcmk

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies