Тепачката за истополови бракови продолжува во понеделник во Врховниот суд со предизвик од дизајнерот на веб-страница

emalia
0

 Врховниот суд повторно ќе го разгледа пресекот на правата на ЛГБТК и верските слободи во понеделник, кога ќе го преземе случајот на графички дизајнер кој сака да започне бизнис со веб-страници за да ги прослави свадбите - но не сака да работи со истополови парови.


Случајот доаѓа бидејќи поддржувачите на правата на ЛГБТК стравуваат дека конзервативното мнозинство од 6 спрема 3 - свежо по неговата одлука да го поништи преседанот за абортус стар речиси 50 години - може да се насочи кон конечно поништување на значајното мислење од 2015 година наречено Обергефел против Хоџис кое го расчисти патот за истополови бракови на национално ниво.


ДОСИЕ - Со Капитолот на САД во позадина, едно лице вее знаме со виножито додека учествува на митинг за поддршка на ЛГБТКИА+ заедницата на Плаза на слободата, сабота, 12 јуни 2021 година, во Вашингтон. Домот на САД со големо мнозинство го одобри законодавството во вторник, 19 јули 2022 година, за заштита на истополовите и меѓурасните бракови поради загриженоста дека пресудата на Врховниот суд за отфрлање на пристапот за абортус Ро против Вејд може да ги загрози другите права кои ги критикуваа многу конзервативни Американци. (AP Photo/Хозе Луис Магана, Датотека)

Ситните букви на Законот за почитување на бракот

Домот оваа недела се очекува да усвои нацрт-закон со кој се бара од државите да го признаат легалниот брак на друга држава, доколку Обергефел некогаш бил отфрлен. Нацрт-законот потоа ќе оди во Белата куќа за потпис на претседателот Џо Бајден.Повратни информации за рекламите

„Загрижена сум“, изјави Мери Бонауто, виш адвокат на Сојузот на геј и лезбејки против клеветата, во интервју за Си-Ен-Ен. „Загрижен сум само затоа што судот се чини дека посегнува по случаи и буквално го менува решениот закон одново и одново.


Судијата Кларенс Томас, на пример, кога Ро против Вејд беше поништена, експлицитно го повика судот повторно да го посети Обергефел.


На едната страна од спорот е дизајнерката Лори Смит, чиј бизнис е наречен 303 Creative. Таа вели дека сè уште не напредувала со проширување на веб-страниците за свадби, бидејќи е загрижена за прекршување на законот за јавно сместување во Колорадо. Таа вели дека законот ја принудува да изразува пораки кои не се во согласност со нејзините убедувања. Државата и поддржувачите на ЛГБТК правата одговараат дека Смит едноставно бара дозвола за дискриминација на пазарот.Повратни информации за рекламите

Пред четири години, судот разгледа сличен случај со пекар од Колорадо кој одбил да направи торта за истополова свадба, повикувајќи се на религиозни приговори.


Меѓутоа, таа пресуда 7-2 што го фаворизираше пекарот беше поврзана со конкретни околности во тој случај и не се применуваше во голема мера за слични спорови на национално ниво. Сега, судиите фрлаат нов поглед на истиот државен Закон за антидискриминација. Според законот, бизнис не смее да одбие да им служи на поединци поради нивната сексуална ориентација.


Смит вели дека е подготвена да работи со сите луѓе, без разлика на нивната сексуална ориентација, но одбива да креира веб-страници кои ги слават истополовите бракови.Повратни информации за видео реклама

Зошто Џим Обергефел не го слави законот за истополови бракови на Сенатот

01:57 - Извор: CNN

„Состојбата Колорадо ме принудува да создадам обичај, уникатни уметнички дела кои комуницираат и слават поинаков поглед на бракот, поглед на бракот што се коси со моите длабоко втемелени верувања“, изјави Смит во интервјуто за Си-Ен-Ен.


Кога Врховниот суд се согласи да го сослуша случајот во февруари, судиите заобиколија дали законот го нарушува слободното практикување на религијата на Смит. Наместо тоа, судот рече дека ќе го разгледа спорот низ призмата на слободата на говорот и ќе одлучи дали примената на законот за јавно сместување „да се принуди уметникот да зборува или да молчи“ ја прекршува клаузулата за слободен говор од Првиот амандман.


Во судските документи, адвокатката на Смит, Кристен К. Вагонер, рече дека законот работи за „да го принуди говорот што владата го фаворизира и да го замолчи говорот што владата не го сака“ што го прекршува Првиот амандман. Таа рече дека државата би можела да го толкува својот закон за да им дозволи на говорниците „кои им служат на сите луѓе да одбијат конкретни проекти врз основа на нивната порака“ таков потег, тврди таа, ќе ја запре статусната дискриминација „без присилување или потиснување на говорот“.


Дваесет држави се мери во корист на Смит во пријател на судските поднесоци. Тие велат дека имаат закони за јавно сместување на книгите, но нивните закони ги ослободуваат оние бизнисмени кои заработуваат за живот создавајќи прилагодена уметност.


Смит вели дека напишала веб-страница објаснувајќи дека нејзината одлука се заснова на нејзиното верување дека бракот треба да биде помеѓу еден маж и една жена. Но, таа сè уште ја нема објавено изјавата бидејќи се плаши од прекршување на „клаузулата за објавување“ од законот со која се забранува компанијата да објавува каква било комуникација што укажува дека ќе биде одбиена јавна услуга за сместување врз основа на сексуална ориентација, тврди Вагонер на суд. хартии.


Смит го загуби случајот во понискиот суд. Десеттиот Окружен Апелационен суд на САД одлучи дека иако разновидноста на вери и религиозни вежби „го збогатуваат нашето општество“,

drishayam 2 fullmovie

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies