Фини млади канибали: Жените како месојадци во филмовите

emalia
0

 Канибализмот останува едно од последните табуа, тема која секогаш ќе поттикнува ужас и одбивност кај публиката. Честопати делуваше како средство преку кое филмаџиите можат да истражуваат прашања за политички, социјални и економски разлики. Често се користи за шокантна вредност во видеото од 1970-тите и 1980-тите, исто така беше средство со кое може да се истражат сложените внатрешни работи на човечката психа. Ова е особено точно за филмовите што се фокусираат на жените протагонистки. Неодамнешното издание на Bones and All (2022) повторно го разгоре интересот за женскиот канибал, но тоа во никој случај не е единствениот пример. Покрај Bones and All, има и други забележителни примери на жени канибали кои истражуваат како јадењето месо се користи како излез за осаменост, желба и сексуалност, имено Der Fan (1982) и Raw (2016).


ВИДЕО НА ДЕНОТ СО КОЛАЈДЕР


ЗатвориВо Der Fan, Симон (Désirée Nosbusch) е опседната со поп-изведувач од нов бран познат како R, кој ги поминува деновите чекајќи се надевајќи се за писмо. Случајната средба води до сексуална средба помеѓу Симон и Р, но кога тој ќе ја одбие, таа бурно реагира. Во Raw, доживотната вегетаријанка Џастин (Garance Marillier) го зазема своето место во ветеринарното училиште. Како дел од периодот на брутално замаглување, таа е принудена да јаде месо. Ова во неа ослободува исконска глад која мора да се задоволи по секоја цена. Во Bones and All, Марен (Тејлор Расел) живее номадски начин на живот со нејзиниот татко, мрдајќи се секој пат кога ќе земе дел од некого. Откако тој ја напушта, таа оди на отворен пат, на крајот запознавајќи се со другите кои ја делат нејзината состојба.


ПОВРЗАНИ:

Добрите, лошите и гладните: историја на канибалскиот хорор


Ненаситна глад

Сите тројца протагонисти ги обединува болка која не може да се пополни. На една површина, оваа болка изгледа физичка, глад за човечко месо. Но, подлабокиот поглед на животите на овие ликови нагласува дека, под овој апетит, се крие желбата за поврзување и прифаќање. Сите тројца протагонисти се соочуваат со интензивна осаменост и изолација. По самата природа на нивното однесување, единствената опсесија на Симон и физичката желба на Џастин и Марен, тие се отфрлени од општеството.РЕКЛАМИРАЊЕГаранс Марилје во „Сурово“

Оваа осаменост е опиплива низ филмовите, во тажните очи на Марен додека го гледа светот како минува од автобус, и во разочараното заминување на Симон од поштата секој ден. Симон стана школка, интернализирајќи ги нејзините живи, романтични соништа за Р до тој степен што ништо друго не постои. Прегледите на филмот ја позиционираат оваа динамика како идолопоклонство и диктатура, но можно е да се прочита и Симон како одговорен за оваа динамика. Иако таа се дефинираше со нејзината опсесија со Р, гледаме дека кога тој ја разочарува и ја нарушува фантазијата, таа реагира со насилство. Преку нејзиниот канибализам таа ја постигнува својата крајна цел, да го поседува предметот на нејзината желба засекогаш и целосно.


За Џастин и Марен, оваа цел е повеќе физичка, да го изгаснат нивниот растечки глад. Но, и двајцата активно бараат врска од оние околу нив, со тоа што Џастин се обидува да се вклопи со врсниците и нејзината сестра, а Марен наоѓа разбранувана заедница на колеги канибали. Нејзината судбоносна средба со Ли (Тимоте Шаламе) ѝ дава врска што толку копнее и можност да биде видена и разбрана каква што е навистина.РЕКЛАМИРАЊЕСекс и смрт

Невозможно е да се раздвојат испреплетените лози на сексуалноста и канибализмот во овие филмови. Оваа идеја за целосно поседување и за љубовта што го прекршува физичкото е присутна во сите три наративи. Оваа сексуална врска е нагласена и во начинот на кој филмот ги прикажува овие жени. Ја гледаме Симон како сензуално лиже електричен нож за резба додека ритуално ја распарчува Р. Џастин се губи себеси во животинска сексуална средба со Адриен, гризејќи парчиња од сопствената рака на моментот на оргазам. Марен се пушта себеси за време на еротски наполнета средба со соученик, средба која завршува со бегство во текот на ноќта со крв што тече низ брадата. Сензуалноста и задоволството од јадењето се претвораат во нешто повеќе стомачно грчење, бидејќи гледаме дека сите три жени се препуштаат, буквално, на телесните задоволства.


дер-фан-2

Но, соочени сме и со романтиката на односот на овие жени со месото. Ова е особено точно во врската на Марен со Ли. Кога ќе се соочи со негово губење, таа го исполнува неговото последно барање, извршувајќи го крајниот чин на конзумирање, вклучувајќи се во титуларниот чин „коски и сето“ на трошење на една личност во целост. Ова е позиционирано од другите канибали со кои се сретнала како личен чин на речиси духовна трансценденција, крајниот чин на канибалот. Но, за Марен, овој личен чин станува заедништво меѓу неа и нејзиниот љубовник во неговите последни моменти, и, слично како Симон, станува начин да го задржи Ли со неа, да го впие во сопственото тело. Тоа е моментор на нежност и длабока посветеност, што повторно ја поткопува бруталноста на канибализмот, дозволувајќи му на гледачот да го види како дел од подлабока врска.Себе-откривање преку престап

Духовноста на овој трансгресивен чин е истражена и во секој од трите филма. За секоја од овие жени, чинот на канибализам е дел од поголемото патување на самооткривање и процес на прифаќање на себеси. Конзумирањето на R на Симон и овозможува да работи преку нејзината опсесија, да го отстрани изворот на нејзиното одвлекување и да се појави на другата страна од збунувачкиот период помеѓу детството и зрелоста. Нејзиниот чин на заедништво ја ослободува од нејзината фиксација, истовремено обезбедувајќи ја крајната физичка претстава на нејзината посветеност. Нејзината избричена глава може да се гледа или како покајание или како повторно раѓање, во зависност од вашата перспектива. Тоа што таа се направила себеси толку видливо „друга“ делува како средство за да му каже на светот дека се трансформирала.


Тејлор Расел како Марен во Bones и AllImage преку MGM

Ова патување до прифаќање е очигледно во приказната на Марен, како и во приказната на Џастин. Нивниот е малку поинаков наратив, бидејќи чинот на Симон се чини дека е еднократен настан, поттикнат од нејзината посветеност на Р, но Џастин и Марен се водени од физички импулси кои бараат од нив да консумираат месо. За Јустин, ова беше заспана желба што се буди во време на лична промена и промена кон независност. Нејзиниот однос со нејзината сестра Алексија (Ела Рампф) е еднаков дел од зависноста и фрустрацијата, бидејќи Џастин се обидува да си создаде живот надвор од нејзината семејна сенка. Приказната на Џастин завршува со враќање во оваа семејна единица, но како изменета, понезависна личност, а нејзиниот канибализам делува како метафора за преминот од семејство во независност.За Марен, нејзиното самоприфаќање мора да дојде од внатре. Таа е напуштена од семејството, во суров последен чин кој ја казнува за гревовите на нејзините родители. Кога ќе се соочи со реалноста дека е сама на светот, таа демонстрира капацитет за самодоверба што зборува за нејзината сила на карактерот. Таа е принудена да порасне, да биде независна и да сфати како да управува со својот апетит покрај факсимил од нормален живот. Во текот на филмот гледаме дека таа е итра и способна да се грижи за себе, но сепак се чувствува принудена да го најде своето место во семејната динамика. Нејзината средба со нејзината мајка, во еднакви размери е застрашувачка и потресна, делува како конечен прекин на детството, а нејзината решеност да си го создаде својот живот зборува за нејзината внатрешна сила.


Жастин од Рау има крварење од носот

Сите три лика се целосно поврзани, што го прави ужасот на нивните апетити уште поголем. Има нешто што ослободува, како жена што ги гледа овие филмови, да ги види како ја напуштаат воздржаноста и се предаваат на својата животинска страна. Борбите во нивниот секојдневен живот не доаѓаат од желбата да се вклопат, туку од збунетоста околу тоа зошто треба да сакаат. Симон го гледа секојдневниот живот како здодевна работа, и затоа наоѓа слобода во своите соништа. Џастин учествува во замаглените ритуали на нејзиниот колеџ, но ги гледа своите соученици низ празни очи, не сигурна зошто треба да сака да биде дел од групата. Марен е тивок набљудувач, кој ги забележува животите и навиките и на канибалите и на неканибалите со подеднакво далечен интерес. Ритуалите на секојдневниот живот за двете групи ја фасцинираат, но во текот на филмот таа јасно дава до знаење дека нема да припаѓа на ниту една страна, наместо тоа да избере да постои некаде помеѓу нејзините сопствени правила и морален код.Primal Digust Made Melesh

Без да одиме премногу далеку во академската теорија, лесно е да се види како жената како канибална тропа игра во идејата за монструозната женствена. Жените како чудовишта отсекогаш биле рудник за креативна инспирација во ужасот и дозволувале приказните да ги истражуваат начините на кои жените постојат во општеството. Канибализмот честопати беше средство преку кое филмаџиите можат да ја шокираат публиката, со помош на нашиот исконски страв и одвратност. Кога жените се претставени како канибали, оваа одвратност е двојна. Културната потрошувачка на женските тела, преку родово засновано насилство, капитализам и објективизација значи дека жените се позиционирани како изедени, а не како што јадат. Женскиот канибал, со нејзиното поврзано насилство и способност да ги прекрши овие културни и морални граници, го нарушува овој систем. Така, таа е двојно подла, бидејќи не само што ја прекршува моралната граница да не јаде сопствен вид, туку ги прекршува и границите што општеството им ги поставува на жените. За овие три жени, трансгресивната природа на нивниот канибализам им овозможува да ги прекршат и овие пошироки социјални бариери кои ги центрираат жените како потрошни, а не како потрошувачи. Тие се насилни, способни да убиваат и не се двоумат дали ќе ви загризат. Во општество каде жените се позиционирани како плен, овие предатори се добредојден додаток во синџирот на исхрана.

ikdgts ikdgts ikdgts ikdgts

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies