Безбедноста на судиите е „суштинска“ за судскиот систем, вели главниот судија Џон Робертс

emalia
0

 Тој и другите конзервативни судии беа предмет на протести по објавувањето на одлуката на Врховниот суд со која на крајот беше одземена уставната заштита за абортусот.Со безбедносните закани за судиите на Врховниот суд се уште се свежи сеќавањата, главниот судија Џон Робертс во саботата ги пофали програмите што ги штитат судиите, велејќи дека „мора да ги поддржиме судиите обезбедувајќи ја нивната безбедност“.


Робертс и другите конзервативни судии од Врховниот суд беа предмет на протести, некои во нивните домови, по објавувањето на одлуката на судот во мај, која на крајот ја укина уставната заштита за абортусот. Судијата Самуел Алито рече дека протекувањето ги направи конзервативните судии „цели за атентат“. И во јуни, маж кој носел пиштол, нож и патенти беше уапсен во близина на куќата на судијата Брет Кавано, откако се закани дека ќе ја убие судијата, чиј глас беше клучен за поништување на одлуката на судот Ро против Вејд.


Робертс, пишувајќи во годишниот извештај на крајот на годината за федералното судство, не ја спомна конкретно одлуката за абортус, но случајот и реакцијата на тоа му се чинеше јасно на ум.


„Судските мислења зборуваат сами за себе и нема обврска во нашата слободна земја да се согласи со нив. Навистина, ние често судиме несогласување - понекогаш силно - од мислењата на нашите колеги и објаснуваме зошто во јавните пишувања за случаите пред нас“, напиша Робертс.


Анкетите по одлуката за абортус покажуваат дека довербата на јавноста во судот е на историски најниско ниво. И двајца од либералните колеги на Робертс кои се спротивставија во случајот со абортусот, судијките Елена Каган и Соња Сотомајор, рекоа дека судот треба да биде загрижен за поништување на преседанот и појавување политички.


По протекувањето и заканата за Кавано, пратениците донесоа закон за зголемување на безбедносната заштита на судиите и нивните семејства. Исто така, во декември, пратениците усвоија закон за заштита на личните информации на федералните судии, вклучувајќи ги и нивните адреси.


Законот е именуван за синот на американскиот окружен судија Естер Салас, 20-годишниот Даниел Андерл, кој беше убиен во семејната куќа во Њу Џерси од човек кој претходно имал случај пред неа.


Робертс им се заблагодари на членовите на Конгресот „кои се грижат за судските безбедносни потреби“. И тој рече дека програмите што ги штитат судиите се „од суштинско значење за водење на систем на судови“.


Во пишувањето за судската безбедност, Робертс ја раскажа приказната за судијата Роналд Н. Одлуката на Дејвис уследи по одлуката на Врховниот суд Браун против Одборот за образование дека сегрегираните училишта се неуставни и го отфрли обидот на гувернерот на Арканзас, Орвал Фаубус да ја запре училишната интеграција.


Препорачано


СВЕТ

Папата ја одбележува Новата година додека Ватикан се подготвува да го оплакува Бенедикт


КОНФЛИКТ РУСИЈА-УКРАИНА

Зеленски и Путин ветуваат победа во контрастните новогодишни говори

Дејвис „бил физички загрозен затоа што го следел законот“, но судијата бил „несовесен“, рече Робертс.


„Правниот систем не може и не треба да живее во страв. Настаните на Литл Рок учат за важноста на владеењето со закон наместо со толпа“, напиша тој.


Робертс истакна дека официјалните лица во моментов работат на повторување на судницата со која Дејвис претседаваше во 1957 година. Робертс рече дека судиската клупа што ја користеше Дејвис и другите артефакти од судницата се зачувани и ќе бидат инсталирани во повторно создадената судница во федералната судска зграда во Литл Рок „така овие важни артефакти ќе бидат искористени за да се одржи суд уште еднаш“.


Меѓутоа, пред тоа да се случи, судиската клупа ќе биде изложена како дел од изложбата во Врховниот суд, почнувајќи од есента и во следните неколку години, рече тој.


„Изложбата ќе ги запознае посетителите со тоа како функционира системот на федерални судови, со историјата на расната сегрегација и десегрегација во нашата земја и со огромните придонеси на Тургуд Маршал како застапник“, рече Робертс. Маршал, кој расправаше Браун против Одборот за образование, стана првиот црнец судија на Врховниот суд во 1967 година.


Врховниот суд сè уште се бори со комплицирани прашања поврзани со расата. Два случаи овој термин се занимаваат со афирмативна акција и се очекува конзервативното мнозинство на судот да ги искористи за да ги смени децениските одлуки кои им овозможуваат на колеџите да ја земат предвид расата при приемот. Во друг случај, судиите би можеле да го ослабат сојузниот Закон за правата на глас од 1965 година, круната на движењето за граѓански права.

hgdfs hgdfs hgdfs

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies