Што треба да направи НФЛ за прекинатата игра Билс-Бенгалс? Без преседан, тука се опциите и најдобриот пат

emalia
0

 Додека заедницата на НФЛ чека повеќе ажурирања за Дамар Хамлин и се моли за брзо закрепнување, лигата исто така активно работи на тоа што да прави со остатокот од регуларната сезона и последователната постсезона.


Нема преседан за тоа со што се соочува НФЛ во моментов. Никогаш досега не започнал, не бил одложен и никогаш не продолжил натпревар од НФЛ, според истражувањето на CBS Sports. И од 1935 година лигата нема сезона каде што некои тимови играат повеќе натпревари од другите, кога Филаделфија и Бостон одиграа по 11 натпревари во распоред од 12 натпревари, а нивниот натпревар беше откажан поради лоши временски услови.


Наједноставната опција за распоред за НФЛ е продолжување со целосниот список на натпреварите од 18-та недела, што лигата во вторникот објави дека планира да го направи, а потоа на крајот ќе донесе одлука за натпреварот Билс-Бенгалс како без натпревар или нерешен резултат.


„Овој разговор за тоа што правиме со таа игра започна“, рече Џеф Милер, НФЛ ЕВП за комуникации, јавни работи и политика, во средата попладне. „[NFL EVP за фудбалски операции] Трој [Винсент], комесарот [Роџер Гудел], некои од нас останатите се вклучени во тие разговори, но тие се во тек.„Очигледно е дека ќе треба да донесеме одлука за тоа во наредните денови, што и ќе го направиме. таа одлука е конечна“.Иако не постои воспоставен преседан за тоа што да се прави овде, постои донекаде патоказ во форма на „Одредбите за итни случаи и неправедни акти во Прирачникот за политики за клубовите членови: Операции со игри“ на лигата, според Правилникот на НФЛ.


Извор му го достави на CBS Sports тој прирачник за политики каде што се наведува дека „[овластувањето за откажување, одложување или прекинување на игрите му е доделена исклучиво на Комесарот“.


Во прирачникот се наведува дека ако е невозможно да се презакаже натпреварот во рок од два дена од првичниот датум, комесарот на НФЛ Роџер Гудел „ќе се обиде да го закаже во среда од следната календарска недела. Комесарот ќе го има предвид потенцијалот за конкурентни нееднаквости доколку еден или двата вклучени клуба веќе се закажани за натпревар блиску до среда од таа недела (на пример, натпревар во понеделник или четврток).


Но, преместувањето на овој натпревар за следната среда, 11 јануари, ќе создаде вид на натпреварувачки нееднаквости што лигата се надева да ги избегне. Билс и Бенгалс ќе треба да играат недела, потоа повторно да играат во среда, а потоа еден или двајцата ќе треба да играат во текот на викендот во рундата со вајлд-карта. Тие би играле со помалку одмор од кој било друг тим во плејофот, а веројатно нивните противници со понизок ранг ќе играат на повеќе одмор.


НФЛ се справи со неколку промени на распоредот во сезоните 2020 и 2021 година поради СОВИД-19. Натпреварот од 12-та недела во 2020 година помеѓу Равенс и Стилерс мораше да се одложи до среда.„Се размислува за сè и се надеваме дека ќе се нурнеме со полна пареа по завршувањето на овој повик“, рече Винсент во средата на повикот на Зум со медиумите. „Сепак, очигледно треба да посветиме време во таа конкретна област, но сите тие работи, оние водечки принципи што не водеа низ сезоната 2020 со СОВИД, сите тие работи ќе бидат работи што ќе не водат низ овој разговор.


„И да се увериме дека е воспоставен правилниот капитал. И како што видовме потенцијално може да има недостаток на правичност, или можеби не е совршено. Но, тоа ќе им овозможи на оние кои учествуваат или кои го заслужиле тоа право да играат, да продолжат да играш"


Во прирачникот се наведува дека ако играта не може да се заврши подоцна, Гудел ќе има моќ да прогласи победник врз основа на резултатот од играта во моментот кога бил одложен или да ја прекине играта без победник.Со оглед на тоа што поминаа само девет минути од натпреварот со 7-3 на Бенгалите, нема шанси Гудел да ги прогласи Бенгалите за победници или да ги прогласи за победници. Би било неразумно „да се проектира дека неговото продолжување нема да го промени неговиот конечен резултат“, како што налага правилникот.


Во прирачникот се наведува дека ако играта биде прекината без победник, Гудел ќе има дискреција да ја третира играта како нерешена или да ги одреди рекордите на тимовите врз основа на процентот на победа.


„Доколку некој натпревар е откажан, позицијата на тимот во нејзината дивизија или во нејзината конференција (на пример, квалификациите како вајлд-карта во плеј-офот или позицијата во плеј-офот) ќе се определи врз основа на неговиот конечен рекорд“, се вели во прирачникот.Токму оваа опција, откако разговаравте со извори во текот на целата недела, се чини дека е најмалку вознемирувачка. Тоа би значело дека Билс не мора да се вратат во Синсинати за да ја завршат играта. Тоа би го одржало остатокот од лигата статичен. Најголемото прашање со кое се соочува лигата би било дали без натпревар или нерешено е подобра опција.


Ако се прогласи дека нема натпревар, тоа ќе бара манипулација со квалификациите за селење во плејофот што би ги извршил Гудел во консултација со club сопственост групи.


Дали АФЦ семето ќе се заснова на процентот на победа? Се чини дека тоа е најчистиот пат напред. Сметајќи дека играта е нерешена ќе ги елиминира Бенгалците од борбата за семе број 1, а Шефовите ќе можат да го обезбедат првото место со победа во сабота против Рајдерс.

ududh ududh ududh ududh ududh ududh ududh ududh ududh ududh ududh

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies