Објаснето: Дали Дамблдор е навистина мртов во Хари Потер и полукрвниот принц

Regiana Adela
0

Со оглед на онлајн присуството на авторката Џ.К. Задоцнетите откритија на авторот за сексуалноста на Дамблдор меѓу другите теми беа исто така критикувани како квир-мамки. Сепак, Дамблдор останува една од најконтроверзните и најчесто дискутираните фигури во серијата, а новодојденците кои некако успеале да не се разгалат сигурно се прашуваат: дали Дамблдор навистина умрел во Полукрвниот принц, и ако да, зошто?

Набргу по објавувањето на Хари Потер и полукрвниот принц имаше време кога зборувањето за смртта на Дамблдор беше најлошиот спојлер што може да се направи. „Снејп го уби Дамблдор“ не беше нешто што можеше да се каже јавно, бидејќи тоа ќе го расипе искуството на новодојденците, но многумина зборуваа за тоа, до тој степен што сега е речиси невозможно да се дојде до обожавателите за прв пат без ова знаење.

Само две години по Полукрвниот принц , The Deathly Hallows дојдоа да ги објаснат околностите и резонирањето зад смртта на омилениот лик на обожавателите. Значи, дали Дамблдор навистина умре?

Краткиот одговор е да. Одговорот на прашањето кој и зошто го убил, би бил дека Снејп го убил, бидејќи цело време бил предавник. Барем така мислеа фановите додека не излезе седмата и последна книга од серијата.Сепак, Хари Потер и Реликвиите на смртта раскажаа сосема поинаква приказна.

Во финалето на фантазијата, читателите на серијата добија пристап до сеќавањата на Снејп за неколку настани што се случиле за време или пред временската рамка на книгите - вклучително и околностите за смртта на Дамблдор.

Откриено е дека Снејп, кој се чувствувал виновен што ненамерно дозволил смртта на Лили Потер која ја сакал, решил да се однесува како двоен шпион; Луѓето на Дамблдор веруваа дека поранешниот Смртојад се придружил на нивната страна, додека Смртојадите верувале дека Снејп само шпионирал, а всушност бил посветен на темната страна.

Серијата дава многу можности да се преиспита лојалноста на Снејп и само во моментот на неговата смрт сме 100% сигурни дека тој всушност бил лојален на Дамблдор. Од извештаите на Снејп за Волдеморт и смртоносците, Дамблдор успеал да го организира својот контранапад.

Излегува дека плановите на Дамблдор достигнале подалеку отколку што повеќето обожаватели можеле да претпостават; до неговата смрт и пошироко. Непосредно пред да започнат настаните на Полукрвниот принц , директорот на Хогвортс бил задоволен со моќен прстен кој всушност бил Хоркрукс. Додека Снејп успеал да ја задржи злата моќ на прстенот, дел од него останал во телото на Дамблдор и наскоро требало да го убие.

Во меѓувреме, Дамблдор бил информиран дека Драко Малфој добил задача од Волдеморт да го убие. Верувајќи дека Малфој не може да заштеди повеќе, Дамблдор што веќе умира решил да ги помине своите услови. Дамблдор се погрижил Снејп да го убие наместо него.

Ова беше стратешки избор што ја консолидираше довербата на Волдеморт во Снејп, дозволувајќи му на вториот да продолжи тајно да работи за добрата страна од позиција на моќ. Но, плановите на Дамблдор достигнаа повеќе од неговата смрт. Преку неговите паметни манипулации, неговата смрт предизвика синџир на навидум неважни настани кои сите се покажаа поврзани, дозволувајќи му на Волдеморт поразот.

За љубителите на фантазијата, смртта на Дамблдор е еден од најнезаборавните пресврти. Вистината зад причините за неговата смрт е уште посложена и искрено тешко да се сфати на прво читање. Без разлика како сега се чувствуваме за книгите, тешко е да се заборави времето кога „Снејп го уби Дамблдор“ беше најлошата форма на спојлер.

pgh pgh pgh pgh

 

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies