Пен Стејт преовладува над Јута бидејќи историската игра влегува во нова ера

emalia
0

 ПАСАДЕНА, Калифорнија -- На крајот, небото се отвори и заврна дожд врз чинијата со рози. Некои би рекле дека плаче.


Само не обидувајте се да им го продадете на насмеаните, танцувачки, среќни (долина) Nittany Lions кои практично лебдат надвор од теренот на крајот од првата победа на програмата Rose Bowl по 27 години. (Само тоа е второ досега.)


„Тоа значи светот“, рече бруцошот на црвенокошулата Доминик Де Лука, благословен од судбината да го носи бројот 34 на Франко Харис.


„Се надевам, некаде горе, тој се насмевнува“, додаде Де Лука.


На друго место, надвор од натпреварувачките граници на светиот стадион, тоа значеше затворање. Не онаков каков што би сакале да размислите ако традицијата и Кит Џексон значат нешто.


11. Победата на Пен Стејт со 35-21 над 8. Јута означи крај на една ера. Тоа е последен пат традиционалните борци во Роуз Боул да се сретнат во догледна иднина. Всушност, дали Биг Тен и Пак-12 некогаш повторно ќе се соочат еден со друг во Пасадена ќе биде прашање на случајност.


По сезоната 2023 година, Роуз Боул ќе биде полуфинале на колеџ фудбалскиот плејоф. Така, само случајно ќе игра во играта Биг Десет и/или Pac-12 тим. Од различни причини, почнувајќи од дебито на плејофот со 12 екипи во 2024 година, ќе важат истите околности.


„Тоа ни светна... дека играме еден со друг во последниот „традиционален Роуз Боул““, изјави спортскиот директор на Пен Стејт, Пет Крафт за CBS Sports. „За некој што пораснал на Средниот Запад и во Големата десетка, ова е тоа. Навистина е дедото.


Конечното, сепак, беше опипливо: ова дефинитивно не беше дедото на вашиот дедо.


Откако Роуз Боул неволно се приклучи на BCS во 1998 година, тоа беше непријатна врска помеѓу традицијата и еволуцијата. Пред сè, традиционалистите на Роуз Боул ја ценеа таа игра Pac-8/10/12 vs Big Ten. 54 последователни години (1947-2000) овде се среќаваа шампионите на конференциите.


Тогаш интервенираше тој БЦС. За да учествуваат во него, Rose Bowl, Big Ten и Pac-12 се согласија да се откажат од својот ексклузивитет за да бидат дел од првото колеџ фудбалско првенство одлучено на теренот. Првиот удар на Роуз во ротацијата на БЦС беше во 2002 година. Мајами се сретна со Небраска за националниот шампионат. Луѓето од двете училишта се вратија од Пасадена зборувајќи за тоа како дочекот бил помалку од срдечен.Тоа дополнително се манифестираше следната година кога Оклахома играше со Вашингтон Стејт пред само 87.000 навивачи, 6.000 помалку од капацитетот. Откако Фудбалскиот плејоф на колеџот дебитираше во 2014 година, само еднаш се сретнаа шампионите на Биг Тен и Пак-12 (2020 година, државата Охајо против Вашингтон).


Во 16 години пред 2014 година, Rose Bowl го доби својот традиционален натпревар 10 пати. Тој сооднос значително ќе се намали понатаму.


Прашањето дојде на чело кон крајот на минатата година кога Rose Bowl неволно се согласи со CFP за параметрите на проширениот 12-годишен плејоф во 2024 година. Тој остана без моќ во спортот кој стана поголем од првиот, најстар сад во постоење.Роуз Боул се држеше за играње на традиционалниот 1 јануари, 17 часот. ЕТ, време на почеток. Беше кажано не. Почнувајќи од 2026 година, тој ќе биде пополнет со какви било тимови кои се во системот во кој било датум и време што CFP смета дека е неопходно.


„Ова не го кажувам со навреди, но ние не сме Гарантираниот Рајт Боул“, рече пред натпреварот Лаура Фарбер, претседател на Управниот комитет на Турнирот на розите. „Морав да погледнам каде се случува тој сад. Ние секогаш ќе бидеме Роуз Боул“.


Нема да добиете никаков аргумент од Nittany Lions. Како млад администратор, Крафт -- поранешен прошеткан во Индијана -- вети дека никогаш нема да стапне во Роуз Боул освен ако тимот за кој работеше играше во него.

ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl ydkl

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies