Грипот и РСВ се во опаѓање, но хоспитализирањата со Ковид се зголемуваат

emalia
0

 Во Соединетите Држави се зголемуваат хоспитализациите од Ковид, дури и додека хоспитализирањата за респираторен синцицијален вирус и грип продолжуваат да опаѓаат.


Центрите за контрола и превенција на болести во петокот објавија дека, додека грипот сè уште се шири на високи нивоа, активноста на вирусот паѓа во „повеќето области“. За неделата што завршува на 24 декември, околу 18.800 луѓе беа хоспитализирани со грип, што е намалување од околу 20.700 хоспитализации претходната недела.


Стапките на хоспитализација на РСВ значително се намалија од нивниот врв во средината на ноември од 5,1 хоспитализирања на 100.000 луѓе. За неделата што завршува на 24 декември, стапката беше 0,8 на 100.000.


Од четвртокот, податоците од Одделот за здравство и човечки услуги покажаа дека педијатриските болнички кревети на национално ниво - кои вклучуваат деца хоспитализирани со Ковид, РСВ или грип, меѓу другите болести - беа полни 66%, што е помалку од 69% пред една недела.


И покрај тоа, експертите за заразни болести апелираат на претпазливост. Земјата штотуку ги прослави Денот на благодарноста и Божиќ и наскоро ќе ја прослави Новата година, рече д-р Вилијам Шафнер, експерт за заразни болести во Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт во Тенеси.


„Очекуваме дека грипот во најмала рака ќе започне по сето ова патување и сите овие празнични собири“, рече тој.


Намалувањето на активноста на грип, исто така, може да биде резултат на доцнење во известувањето во текот на празниците, додаде Шафнер.


Досега оваа сезона, најмалку 20 милиони луѓе во САД се заразени со грип, според ЦДЦ. Околу 13.000 загинаа. Од примероците пријавени во агенцијата, околу 83% се сојот H3N2 на грипот А. Останатите се H1N1, друг вид на инфлуенца А. И двете можат да предизвикаат тешка болест.


Ковидот, сепак, го намалува трендот.


Препорачано


ВЕСТИ ЗА ЗДРАВЈЕТО

Нов лек за слабеење би можел да стане најпродаваниот лек на сите времиња. Кој може да си го дозволи тоа?


КОРОНАВИРУС

Што е подваријантата XBB.1.5? ЦДЦ известува за нов вид на омикрон кој го презема во САД.

Седумдневниот просек на дневни хоспитализации на „Ковид“ достигна 42.140 во петокот, што е зголемување од 4,2% од пред две недели, според извештајот на NBC News. Седумдневниот просек на дневни приеми во единицата за интензивна нега, исто така, се зголеми на 5.125 дневно, што е зголемување за повеќе од 9% од пред две недели.


Сепак, бројот на хоспитализирани Ковид не се очекува да го достигне нивото што го направија минатата зима, кога оригиналната варијанта на омикрон, наречена БА.1, почна брзо да се шири, рече д-р Исак Богоч, лекар за заразни болести на Универзитетот во Торонто.


Тој рече дека комбинацијата на имунитет на населението - или од претходна инфекција, вакцинација или двете - и низа нови варијанти кои се чини дека се помалку вирулентни го направија вирусот помалку закана оваа зима.Дури и ако се појави друга нова варијанта која е поотпорна на вакцини, рече тој, Ковид сè уште не треба да предизвика толку многу нарушувања како што беше во претходните години.


„Надежта е дека тоа станува сè помалку влијание врз системите и заедниците за здравствена заштита“, рече Богоч.


Луѓето можат да се заштитат себеси со носење добро наместена маска и избегнување големи, преполни поставки, рече Шафнер.


ЦДЦ препорачува ажурирани вакцини против Ковид за сите на возраст од 6 месеци и постари, како и годишни вакцини против грип. Сè уште нема вакцина за РСВ.

yhdgast yhdgast yhdgast yhdgast yhdgast yhdgast

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies