Зошто Tokyo Revengers го користат симболот на нацистичка свастика? Објаснето полемика

Regiana Adela
0

Бандата Токио Манџи ја има вклучено, но зошто Tokyo Revengers го користат симболот на нацистичка свастика?

Обожавателите на Tokyo Revengers секогаш внимаваат на што било во врска со серијата, дури и на најмалите детали. Еден таков пример е амблемот науниформата на Токио Манџи Ганг . Симболот втиснат на нивната униформа долго време е извор на расправии. Па, зошто Tokyo Revengers  го користат симболот нацистичка свастика?

Што значи симболот на нацистичка свастика?

Свастиката (свастика на санскрит) буквално се преведува како „добра среќа и благосостојба“ (погодна за благосостојба). Симболот првпат бил употребен во Евроазија пред околу 7.000 години и се сметало дека е свет симбол на плодноста, здравјето и позитивното охрабрување за живот.

Свастиката е свет симбол за хиндуизмот, будизмот, одинизмот, па дури и џаинизмот откако е откриен.

Сепак, позитивната конотација на симболот свастика беше засекогаш извалкана кога нацистичка Германија го усвои.

Симболот на нацистичка свастика е одраз на нивната сопствена борба и се користеше како високо ефективен постер кој долго време се поврзува со геноцид, фашизам и бруталност на нацистите, особено за време на Втората светска војна.

Оттогаш, симболот свастика почна да претставува омраза и расна пристрасност, така што секогаш ќе биде извор на расправии ако аниме серија како Tokyo Revengers одлучи да го користи истиот симбол денес.

Зошто Tokyo Revengers го користат симболот на нацистичка свастика?


Симболот свастика претставува просперитет и среќа во Јапонија. Бандата Токио Манџи во Tokyo Revengers , особено, користи гјаку манџи (десниот симбол на свастика) како амблем не поради нацистите, туку затоа што претставува среќа и поволност.

Симболот свастика во Tokyo Revengers долго време е извор на расправии бидејќи често се поврзува со нацистите.

Разбирливо, сите го поврзуваат симболот свастика со негативност, несвесни за неговите други значења во земји како Јапонија, Индија, па дури и Индонезија.

Едноставно кажано, симболот свастика во Tokyo Revengers го претставува будизмот. Се користи со векови во Јапонија за да се означи локацијата на будистичките храмови.

Тоа нема апсолутно никаква врска со нацистите, а камоли со нивната симболика.

Кен Вакуи се најде на удар на критики за користење на симболот како резултат на контроверзноста.

Некои обожаватели дури коментираа дека симболот е тежок за гледање и дека свастиката ги исклучила.

Но, ова не е прв пат симбол на свастика да се појави во аниме или манга серија.

Фановите на Кајгана брзо го забележуваат симболот на крстосницата на банката Ичиго.

Всушност, мангата Наруто го користела и симболот на челото на Неџи, кој долго време бил цензуриран во анимето.

Сакате најново аниме за сите нешта? Погрижете се да не следите на Твитер !

qfae qfae

 

Publicar un comentario

0Comentarios
Publicar un comentario (0)

Trending Article Movies